Уроки енергетичного колапсу

Після п'ятиденних перебоїв відновили постачання газу до Генічеська. Повторне підключення житла та соціальних об'єктів до блакитного палива триває у місті після справжнього газового колапсу.

Влітку чотири з п'яти свердловин Стрілковського родовища на шельфі Азовського моря, звідки і постачали газ до курортного міста, відключили через малі обсяги споживання.

А коли настала холоднеча і споживання зросло, відкрити вентилі не змогли через шторм (про це «Голос України» вже писав).

Лише на п'ятий день обслуговуюча бригада змогла дістатися до свердловин катером і запустити їх.

Сьогодні тиск у трубопроводах відновився до максимальних значень, і це дало змогу включити опалення у 14 житлових багатоповерхівках та районній лікарні. Газу не отримали тільки сто приватних будинків — їх не підключили через те, що господарі з якихось причин були відсутні.

Надзвичайна подія дала змогу зробити і кілька неприємних висновків про взаємовідносини громади і постачальників газу, про готовність самої громади працювати на енергоефективність.

«Стрілковське газове родовище обслуговує приватна фірма «Пласт», контрольована розшукуваним нардепом-втікачем Олександром Онищенком. На мою думку, це неправильно і небезпечно, коли стратегічним об'єктом опікується якась непевна бізнес-структура. Я просто вжахнувся, коли дізнався, що газові платформи родовища постійно ніхто не охороняє — це просто подарунок для диверсантів і терористів», — переконаний голова Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов.

Утім, газу з Стрілковського родовища для Генічеська та прилеглих сіл у пік споживання бракує. Свердловини на шельфі Азовського моря спроможні видавати на-гора щонайбільше 65 тисяч кубометрів блакитного палива на добу, а в холоднечу потреба становить 100—110 тисяч кубометрів.

Щоб розв'язати проблему, треба або «закільцювати» локальні трубопроводи, з'єднавши їх із національною газотранспортною системою, або зменшувати споживання газу безпосередньо на місці.

Певні кроки в напрямі економії вже зробили: Генічеська районна рада запропонувала всім, хто встановить твердопаливний котел для обігріву замість газового, компенсувати десяту частину витрат. І це на додачу до 30-відсоткової компенсації від держави за програмами «теплих кредитів». Але охочих отримати пільгу... немає, з подивом каже голова Генічеської райради Андрій Євстратов.

«Можу лише припустити, що люди просто побоюються брати будь-які кредити і сподіваються лише на власні сили. Тому ті городяни, котрі мали вдома печі і зберегли ці конструкції, просто «реанімували» їх, ні до кого не звертаючись по фінансову допомогу», — коментує ситуацію Андрій Євстратов.

Громада Генічеського району та депутати Херсонської обласної ради протягом останніх місяців скерували до Верховної Ради, уряду та Президента України кілька звернень з проханням виділити кошти з держбюджету на проектування та будівництво додаткової «нитки» трубопроводу для приєднання курорту до національної газотранспортної системи. Це питання обговорюють на найвищому рівні, та роботи досі не розпочалися.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон