Господарюють ефективніше

У Херсоні на практиці довели, що місцеві громади можуть господарювати ефективніше, ніж держава. Ідеться про перевезення пільговиків.

Ще минулої весни комунальне підприємство «Херсонкомунтранссервіс» отримало від Адміністрації річкових портів України в оренду з екіпажами п'ять пасажирських теплоходів для рейсів у пониззя Дніпра. Оскільки користуються ними здебільшого пенсіонери та інваліди, міськрада дотувала роботу муніципального флоту, виділивши з міської скарбнички 3,4 мільйона гривень на сезон.

Але маємо феномен: навігацію цього флоту задля зручності дачників продовжили (якщо не буде раннього льодоставу) до 10 листопада, тоді як раніше вона закінчувалася в жовтні. Бюджетних коштів не тільки вистачило, а ще й залишилося: витратили тільки 2,9 мільйона гривень. Залишок у півмільйона дав можливість восени організувати перевезення пільговиків на дачі суходолом, заклавши ще шість автобусних маршрутів до приміських Голопристанського й Олешківського районів, куди водним транспортом дістатися неможливо.

— У мене немає пояснення, чому пасажирські перевезення пільговиків на теплоходах, які раніше здійснювало Нижньодніпровське представництво Адміністрації річкових портів України, з року в рік державі коштували дорожче, — розмірковує директор КП «Херсонкомунтранссервіс» Олександр Васильєв. — Протягом сезону ми не робили нічого надзвичайного — просто господарювали ощадливо. Можу тільки припустити, що цього представники державного органу не робили.

Витрати вдалося б зменшити ще, якби Мінінфраструктури передало п'ять річкових трамвайчиків не в бербоут-чартер, а в комунальну власність. Тоді кошти, зекономлені на оренді, можна було б спрямувати на придбання нових теплоходів. Адже ті, які використовують нині, перебувають в експлуатації щонайменше по три десятки років — їх ремонт та утримання коштують дедалі дорожче, і незабаром «ветеранів» таки доведеться списати на брухт.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон