У села Бериславщини потекли гроші

Через відчутне збільшення надходжень до місцевих бюджетів сільські громади все рідше ходять з простягнутою рукою.

Суттєві зміни цього року могли спостерігати у своєму селі жителі Львового Бериславського району.

Тут вдалося зробити ремонти дорожнього покриття, облаштувати автобусні зупинки, розпочати ремонт покрівлі в будинку культури і дитсадку, виділити значні кошти на заміну вікон і системи опалення в школі.

«Львівська сіль­рада зуміла це зробити за кошти свого бюджету завдяки тому, що навчилася добре заробляти, — констатує за­ступник голови районної ради Ірина Джеманова.

— У них же нічого нового не з'явилося: ані сільгоспвиробників, ані підприємств. Секрет успіху виявився елементарним: вони просто впорядкували ставки земельного податку, і до бюджету громади потекли кошти».

За словами Ірини Джеманової, аналогічну «золоту жилу» зуміли «намацати» майже всі сільради району:

— Навіть Раківська сільрада, якій у власному бюджеті не вистачало коштів на виплату зарплати працівникам свого апарату, тепер виділяє субвенції районному бюд­жету. Вони виділили кошти на комп'ютерний клас школі і забезпечення його інтернетом. А спільно з районним бюд­жетом вони зробили рекон­струкцію приміщення, де розмістили ФАП. Тепер цей за­клад розташований не за селом, а в центрі.

Великі зміни відбуваються у Високому: там за рахунок коштів обласного і сільського бюджетів оновлюють водогін, здій­снюються також серйозні капіталовкладення у школу. Допомагає школі й іншим бюджетним закладам і Лиманецька сільрада. Взагалі, практично в усіх селах намагаються допомагати всім, не дивлячись на те, з якого бюджету фінансується школа або поштове відділення. Є якась проблема — вирішують.

Вирвалася у лідери і Новокаїрська сільрада. «Там дуже багато зроблено за цей рік. У Степному виділили понад 200 тисяч гривень на заміну вікон і 230 тисяч гривень на ремонт системи опалення у школі. Допомагає навчальним закладам і Бериславська міська рада, вони виділили кошти навіть музичній школі і ліцею при медичному коледжі.

Збільшилися надходження і до Качкарівської сільради. У нас практично на кожній сесії Бериславської райради виділяються субвенції з їхнього бюджету. Милове багато допомагає дитсадку і школі. Робить це Зміївка, Козацьке, Веселе, Новорайське, Томарине. Навіть у Максима Горького виділили кошти на встановлення нових вікон у навчально-виховному комплексі», — додає заступник голови райради.

Звісно, не в усіх селах така картина. За словами Ірини Джеманової, поки що існують проблеми у Бургунці. «Вони там «воюють» ще зі своїми землевласниками, поки зрушень по капітальних ремонтах немає. Але думаю, що наступного року вони теж матимуть більше надходжень до свого бюджету, — підкреслює вона.

— В Ольгівці теж щось не склалося. Але за рахунок державного бюджету вони оновили майже всі вікна в школі, яка, до речі, за рівнем знань є однією з найкращих у районі. Новобери­славська сільрада хоч і не виконує бюджет, проте змогла замінити вікна на першому поверсі дитсадка і планує відкрити додаткову групу. У них є проблеми з наповненням бюджету, але все одно намагаються не забувати про свою соцсферу.

Не кращі часи переживає Червоний Маяк, проте й тут примудряються якось працювати і допомагати то школі, то іншим закладам. З наповненням бюджету у них складно, але принаймні району вже не доводиться їх дотувати, як раніше».

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон