Олександр Співаковський: крапка у виборах голови НАЗЯВО

Виборчий марафон обрання керівництва Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти практично закінчено!

21 жовтня 2016 року, нарешті поставлено практично останню крапку у затяжному та виснажливому марафоні виборів голови та заступників Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (чекаємо відповідного рішення Уряду про затвердження новообраного керівництва Нацагентства).

Події розгортались досить динамічно, пристрасті зашкалювали, а сам процес виборів подекуди набував ознак детективного жанру.

Але все по порядку.

Нагадаю, що (у середу 19 жовтня 2016 року) в залі засідань Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за участі народних депутатів України Олександра Співаковського, Миколи Фролова та Анатолія Матвієнка, заступника Міністра освіти і науки – керівника апарату Романа Греби, представників громадськості та двадцяти одного члена Національного агентства проходив Круглий стіл на тему "Стан організації роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти", за результатами якого було прийняте рішення провести вибори голови та заступників голови Національного агентства о 10 годині ранку у п'ятницю 21 жовтня 2016 року. І от - 10 година ранку сьогоднішнього дня.

У залі засідань Національної академії мистецтв присутні 24 з 25 членів Національного агентства, директор організації "Американські Ради з міжнародної oсвіти" Ярема Бачинський, заступник Міністра освіти і науки – керівник апарату Роман Греба. Прийняли участь у заході також народні депутати України Олександр Співаковський та Тарас Кремінь.

Відеотрансляцію виборів в режимі "он-лайн" здійснювали фахівці Освітнього порталу "Педагогічна преса", яким хочу висловити окрему вдячність за якість та професійність роботи.

Засідання відкрив головуючий Бітаєв Валерій Анатолійович та повідомив, що до порядку денного включено два питання:

1. Подання пропозицій щодо призначення керівного складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, а саме – голови та заступників голови Національного агентства .

2. Вирішення організаційних питань.

Збори швидко визначились з регламентом та призначили лічильну комісію у складі 5 чоловік, до якої увійшли Петро Стрижак, Родіон Колишко, Володимир Рижковський, Сергій Бондарчук та Ірина Климкова. Всі члени лічильної комісії користуються заслуженим авторитетом та повагою у Національного агентства, тому жодних питань щодо їх кандидатур ні у кого не виникло.

Після чого, не гаючи часу, приступили до виборів.

Всього бажання балотуватись на посаду голови виловило двоє членів Нацагентства – Руслан Гурак та Сергій Храпатий.

Кожний з кандидатів оголосив свою передвиборчу програму.

Зауважу, що основні постулати обох програм багато в чому перегукувались між собою.

Зокрема, кандидати обіцяли:

утворити якісно нову агенцію, яка не повторюватиме помилки Вищої атестаційної комісії України та Акредитаційної комісії України, а сформує якісно нове бачення розвитку вітчизняної вищої освіти та дозволить повернути довіру до нашої освіти;

забезпечити ефективну роботу Національного агентства;

здійснювати генерування нових креативних ідей та підходів у виконанні Нацагентством покладених на нього завдань та створення дієвого механізму їх практичної реалізації;

утворити реально діючу систему, що дозволить забезпечити неухильне дотримання всіма учасниками освітньої та наукової діяльності принципів академічної доброчесності;

забезпечити не декларативну, а реальну незалежність роботи Нацагентства;

забезпечити входження до Європейської організації забезпечення якості освіти та використання досвіду наших європейських та американських партнерів;

участь у грантових проектах міжнародних організацій;

забезпечення самоокупності діяльності Нацагентства;

забезпечення єдиного освітнього простору;

широке залучення до співпраці незалежних агенцій з оцінки якості освіти.

При обговоренні програм кандидатів було задано багато гострих питань щодо їх освіти, досвіду роботи та наукових ступенів, їх бачення практичної реалізації втілення оголошених у програмах пріоритетів, ставлення до академічної доброчесності.

Також наголошувалось на необхідності забезпечення належного фінансування діяльності Нацагентства, як гарантії його незалежності та обов'язковості отримання статусу головного розпорядника бюджетних коштів.

Я повідомив шановне товариство про те, що завдяки зусиллям Комітету у проекті Державного бюджету на 2017 рік для потреб Національного агентства додатково передбачено 4,5 млн грн та найближчим часом буде подано законопроект, згідно якого Агентству буде надано статус головного розпорядника бюджетних коштів. Сподіваюсь, що це сприятиме утвердженню справжньої незалежності новоствореного органу з надзвичайно важливими повноваженнями для розвитку вищої освіти.

Далі учасники зборів перейшли до голосування. Зазначу, що відповідно до Статуту Національного агентства це голосування було таємним.

Нарешті всі бюлетені заповнені та вкинуті до скриньки голосування. Об 11.35 члени лічильної комісії під пильною увагою присутніх членів Нацагентства та прискіпливим поглядом монітору відеокамери перейшли до підрахунку голосів. Бюлетені перераховували двічі, і в решті решт були оголошені результати: Руслан Гурак набрав 11 голосів, Сергій Храпатий – 13.

Незначна перевага в два голоси свідчить про практично рівний рейтинг кандидатів та однаковий ступінь довіри до них з боку колективу Нацагентства.

Після оголошення результатів підрахунку голосів члени Національного агентства проголосували за обрання головою Агентства Сергія Храпатого.

Далі перейшли до виборів заступників Голови, яких, згідно Статуту Нацагентства має бути чотири.

Свої кандидатури на посаду заступників голови висунуло шість членів Нацагентства, які за результатами таємного рейтингового голосування отримали наступну підтримку:

1. Микита Андрєєв - 5 голосів;

2. Сергій Бабак - 20 голосів;

3. Сергій Вижва - 11 голосів;

4. Сергій Курбатов - 18 голосів;

5. Володимир Хареба - 19 голосів;

6. Ігор Чугунов - 20 голосів.

Таким чином, право на зайняття посад заступників голови Нацагентства отримали чотири кандидати - Сергій Бабак, Ігор Чугунов, Володимир Хареба та Сергій Курбатов, що і було затверджено результатами голосування.

Здавалось би всі питання остаточно вирішені. Але тут виборчий процес набув нової інтриги.

Кандидат на посаду голови Руслан Гурак оголосив про те, що хоче особисто перевірити вміст конверту з бюлетенями стосовно голосування за обрання голови Нацагентства.

Ця заява викликала подив та певне нерозуміння у присутніх учасників зборів, а особливо – у членів лічильної комісії. Підрахунок же здійснювався у присутності всіх членів Нацагентства, а кожний рух членів лічильної комісії фіксувався відеокамерою освітнього порталу "Педпреса" та транслювався у прямому ефірі.

Проте члени Нацагентства абсолютною більшістю голосів підтримали подану пропозицію щодо проведення перерахунку. А в якості незалежних рефері запросили виступити народних депутатів України Олександра Співаковського і Тараса Креміня.

Конверт з бюлетенями було відкрито, члени лічильної комісії приступили до перерахунку голосів. Кожний бюлетень уважно оглядався і майже впритул фіксувався монітором відеокамери.

За результатами перерахунку результат залишився попередній – Сергій Храпатий – 13 голосів, а Руслан Гурак – 11...

Результати перерахунку були повторно проголосовані та головою Національного агентства вже остаточно було обрано Сергія Храпатого.

У своєму заключному виступі я поздоровив голову та заступників голови Національного агентства з обранням на почесні посади.

Дійсно, Комітет зробив все від нього залежне, щоб вибори відбулись чесно, відкрито і прозоро і щоб будь-яка, навіть найменша, можливість фальсифікації була виключена.

Тепер відсутні жодні перешкоди для того, щоб у наступну середу Уряд затвердив новообраних голову та членів Національного агентства і вже з п'ятниці можна розпочинати роботу.

Тепер Національне агентство має всі можливості для того, щоб виступити фундатором нової освітньої політики України. Сподіваюсь що через три – п'ять років, згадуючи сьогоднішній день ми впевнимось, що все було зроблено правильно, виважено і обґрунтовано.

Дуже очікую, що перші результати роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти ми побачимо вже за три місяці.

Успіхів та наснаги у вашій нелегкій роботі, дорогі колеги!

Також хочу висловити свою щиру подяку Міністру освіти і науки України Лілії Гриневич за ту титанічну працю, яку вона здійснила для запуску роботи Нацагентства, заступнику Міністра освіти і науки Роману Гребі за високоефективну організацію діяльності робочої групи та особисту участь у сьогоднішніх зборах, міністру Кабінету Міністрів України Олександру Саєнку за надзвичайно важливу допомогу, яка надавалась та надається ним у створенні цієї надзвичайно потрібної установи, та особисто Прем'єр-міністру України Володимиру Борисовичу Гройсману за розуміння та підтримку освітянських проблем і особисту участь у фундації першого в державі незалежного Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Олександр Співаковський, народний депутат,
перший заступник голови Комітету ВР з питань науки і освіти, член фракції БПП

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон