Голопристанські ліси перетворюються в пустелю

Незаконна вирубка найбільшого у світі рукотворного лісу несе за собою загрозу знищення населених пунктів на шляху міграції пісків.

Розвиток лісового господарства району, збільшення його лісистості території у природних зонах до оптимального рівня, поліпшення якісного складу лісових насаджень, нарощування природоохоронного потенціалу лісів та розширення робіт із захисного лісорозведення і агролісомеліорації – це основні напрямки районної комплексної програми "Ліси Голопристанщини на 2002-2015 роки".

Програмою передбачалися заходи щодо підвищення в районі продуктивності лісів на основі застосування лісокультурних методів та забезпечення ведення збалансованого і невиснажливого лісокористування.

З метою збереження лісових насаджень та полезахисних лісових смуг сесією Херсонською обласної ради № 920 від 13 листопада 2013 року тимчасово заборонено рубки деревини. В кожній сільській раді організовані рейдові бригади по охороні лісосмуг.

Ліси Голопристанщини рукотворні, та з метою боротьби з вітровими ерозіями та бурями основним завданням і є розвиток лісового господарства району, збільшення його лісистості території у природних зонах до оптимального рівня, поліпшення якісного складу лісових насаджень, нарощування природоохоронного потенціалу лісів та розширення робіт із захисного лісорозведення і агролісомеліорації.

В лісах Голопристанщини не проводиться промислова рубка, основними видами рубок є прорідження, прохідні, вибірково – санітарні, лісовідновні рубки та очищення від захаращення, підняття крони та протипожежних розривів.

Так за 2014 рік до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 52 факти незаконних порубок дерев в полезахисних смугах.

Протягом 2015 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 57 фактів незаконних порубок дерев в полезахисних смугах, лісових насадженнях. До суду направлено 13 кримінальних проваджень з обвинувальним актом.

Але ситуація дедалі стає все більш неконтрольованою, жодні рейдові бригади не можуть протистояти безжалісному знищенню полезахисних смуг (акації мабуть незабаром стануть заносити до Червоної книги) та соснового лісу, не залишаються без уваги і вільхові гаї і красені-дуби.

Незаконна вирубка найбільшого у світі рукотворного лісу несе за собою загрозу знищення населених пунктів на шляху міграції пісків. Коли нищать заповідні ліси в Карпатах чи на Поліссі – це злочин.

Але коли нищенням лісів займаються на Півдні України, де кожне дерево на рахунку, коли нищать ліси там, де і без того щороку пожежі знищують не один гектар лісів, то таке нищення є подвійним злочином.

Охороною лісу повинні займатися співробітники Національної поліції спільно з лісівниками, але факт залишається фактом і більше цим питанням займаються громадські активісти, які нещодавно спіймали «на гарячому» браконьєрів, що незаконно проводили вирубку Голопристанського лісу.

"Новини Голої Пристані"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон