Співаковський про загрози розвитку регіонів

Незбалансованість доступу до вищої освіти може призвести до порушення балансу в розвитку різних регіонів нашої країни, - вважає народний депутат України Олександр Співаковський.

У Міністерстві освіти і науки України відбулася нарада керівників вищих навчальних закладів та представників робочої групи з підготовки «Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України у 2017 році». В ній взяли участь Міністр освіти та науки Лілія Гриневич та народний депутат України Олександр Співаковський.

На заході говорили про попередні підсумки роботи групи. Згідно з Законом України «Про вищу освіту», «Умови прийому» повинні розумно поєднувати принципи автономії вищих навчальних закладів і чесного розподілу місць державного замовлення на умовах широкого конкурсу.

Досвід цьогорічної вступної кампанії показав, що недосконалість «Умов прийому» призводить до багатьох перекосів. У зв'язку з цим робоча група зробила спробу напрацювати деякі важливі рішення, зокрема, щодо встановлення коефіцієнтів та обліку конкурсних балів, максимальної кількості заяв вступників, коригування списків рекомендованих до зарахування, пріоритетності спеціальностей, організації державного і регіонального замовлення тощо.

«Прогресивним нововведенням може стати право абітурієнта в наступному році використовувати сертифікати ЗНО, отримані в цьому році, а повторне застосування алгоритму адресного розміщення державного замовлення дозволить уникнути втрати бюджетних місць через ситуативні рішення абітурієнтів.

З іншого боку, поки що не гарантовано рівний доступ до освіти з урахуванням різних стартових умов абітурієнтів. Попри те, що існує багато законів про пільгові категорії та квоти, все ж таки абітурієнти з соціально уразливих категорій, з сільської місцевості будуть мати гірші можливості вступу до вищого навчального закладу, ніж діти з благополучних родин.

На жаль, після тривалого доопрацювання правила, які визначають розподіл місць державного замовлення і організацію прийомної кампанії, не стали простішими. Їх застосування вочевидь потребуватиме додаткової роз'яснювальної роботи. Важливо розуміти, що «Умови прийому» є лише одним із елементів загального державного управління освітою. Вони відображають загальнонаціональну політику у сфері освіти і формування людського капіталу.

Необхідно, щоб в них були закріплені чіткі механізми, які дозволять врахувати інтереси абітурієнтів, навчальних закладів і економіки країни у підготовці фахівців з вищою освітою.

Незбалансованість доступу до вищої освіти може призвести до порушення балансу в розвитку різних регіонів нашої країни, а також загального принципу справедливості», - зазначив у своєму виступі народний депутат України Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон