Олена Урсуленко: Форум відкриває нові горизонти для розвитку Херсонщини

У Новій Каховці відбувся ІX Міжнародний інвестиційний форум «Таврійські горизонти: співпраця, інвестиції, економічний розвиток».На нього завітало близько 400 учасників, серед них - представники ділових кіл із 27 країн світу.

На форумі було представлено 40 інвестиційних проектів у сферах агропромислового комплексу, промисловості, транспорту, інфраструктури, зв'язку, туризму. На інвестиційний захід прибули також урядовці, фахівці Торгово-промислової палати України, представники великих компаній і банків, керівники області.

«Інвестиції в Херсонську область зросли вдвічі, але потенціал регіону значно більший. За рейтингом Мінрегіону, за напрямом інвестиційного розвитку область увійшла у десятку лідерів. Зростання обсягу інвестиційних ресурсів свідчить про підвищення довіри до влади»,- зазначив у виступі перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода.

Проте загальноукраїнський показник інвестицій у рази нижчий, аніж у країнах Європи. Іноземні компанії стримує високий рівень криміналізації бізнесу, неефективна податкова система і недосконала робота судів та виконавчої влади в Україні.

«Показник інвестицій на душу населення в Україні в 5 разів менший від польського та удесятеро – від естонського. У Херсонській області служба бізнес-омбудсмена спрацювала добре. Завдяки втручанню у конфліктні ситуації, підприємці зекономили 54 мільйони гривень. В цілому по Україні ця цифра становить 5 мільярдів», - сказав бізнес-омбудсмен в Україні Альгірдас Шемета.

Керівники облдержадміністрації, обласної ради, народні депутати від Херсонської області переконували інвесторів у тому, що наша область має великі перспективи для розвитку бізнесу завдяки природним багатствам, зручному географічному розташуванню та людському капіталу.

«Всі розуміють, що прийшов час повернути довіру зовнішніх і внутрішніх інвесторів, а також зробити все, щоб вони зрозуміли, що Херсонщина – територія чесності, прозорості, вільна від корупції», - підкреслив у виступі народний депутат України Олександр Співаковський.

Для демонстрації усіх можливостей регіону на форум було підготовлено презентацію «Херсонщина – синергія перспектив», в якій представлено чотири напрямки:

- Створення потужного транспортного хабу через розбудову транспортної логістики (будівництво перевантажувального терміналу СП ТОВ «Нібулон» для відвантаження зернових та олійних культур річковим та морським транспортом; реконструкція аеропорту «Херсон»; будівництво у с. Станіславі порту у рамках проекту «Шовковий шлях»).

- Побудова індустріальних парків (створення промислових парків на херсонських підприємствах – ХБК, машинобудівному, нафтопереробному заводах, а також – спільного з індійською компанією виробництва електробусів на базі Механічного заводу).

- Впровадження енергоефективних технологій (модернізація комунальних закладів, переобладнання котелень під тверде паливо).

- Розвиток готельно-курортної сфери (зведення у м. Скадовську найбільшого готельного туристичного комплексу).

«Всі інвестиційні проекти, з якими вийшла наша область на міжнародний форум, - значущі для розвитку регіону. Херсонщина дійсно - синергія перспектив, і в створенні індустріальних парків на базі гігантів економіки, і у відкритті нових логістичних проектів, і в застосуванні енергозберігаючих технологій. Форум відкриває нові горизонти для розвитку Херсонщини», - поділилася враженнями від "Таврійських горизонтів" секретар Херсонської міської ради Олена Урсуленко.

Ганна СОКОЛЕНКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон