Андрій Гордєєв: Більше 40 інвестиційних пропозицій буде представлено на «Таврійські горизонти»

Про можливості, які відкриються перед Херсонщиною завдяки інвестиційному Форуму «Таврійські горизонти»,і про те, чи варто розраховувати на реальні результати після його проведення, розповів голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

– Чим буде відрізнятись цьогорічний Форум «Таврійські горизонти»?

– В цьому році відбудеться 9-ий інвестиційний форум Таврійські горизонти, в якому візьмуть участь дипломатичний та бізнес корпус. Ми змінили концепцію Форуму: треба робити не «смотрини», а пропонувати конкретні інвестиційні майданчики, надавати допомогу, супроводжувати інвестиційні проекти та давати конкретні ресурси.

У нас є «кейси» – це більше 40 конкретних інвестиційних пропозицій. На прикладі проектів з енергоефективності, ми пропонуємо майданчики у конкретних районах та селищах надаючи інформацію про всі технічні показники.

Також у кожному проекті прораховано кількість робочих місць, які будуть створені завдяки його реалізації.

– Окрім цього, що ще чекає на учасників Форуму?

– Також цього року у інвесторів буде можливість поспілкуватись з бізнесменами, які вже реалізували свої інвестиційні проекти на Херсонщини. Це дасть змогу поділитись досвідом.

Це буде відбуватись у ході пленарної частини, під час якої будуть презентовані успішні проекти. Також у рамках Форуму у місті Гола Пристань відбудеться забиття палі на місці будівництва об'єкта транспортної інфраструктури «Перевантажувальний термінал з відвантаження зернових та олійних культур на річковий та морський транспорт» ТОВ «Нібулон».

Вартість інвестиційних вкладень у цей проект – півмільйона гривень. Тут буде створено 120 робочих місць із зарплатою від 4 тис. гривень. Це результат підписаного раніше Меморандуму між Херсонською ОДА та компанією «Нібулон».

– Що може привернути увагу інвесторів у нашій області?

– У нас є багато природних ресурсів, промислові майданчики, два моря, а головне – є позитивна тенденція розвитку туризму: 3,5 млн. туристів, які приїхали на Херсонщину цього року.

Наразі великим попитом буде користуватися готельний бізнес, тому рекомендував би усім вкладати кошти саме у цей напрямок. Для розвитку туризму, також треба створити умови та забезпечити транспортне сполучення аби туристи приїжджали групами.

Нам потрібно розвивати інфраструктуру, бо у нас немає, де проводити заходи такого масштабу, як інвестиційний форум. Нам зараз потрібно розмістити 600 учасників, тому ми забронювали усі готелі у Новій Каховці та ще й у Херсоні. У Києві є Єкспо-плаза та інші виставкові центри, а у нас такої інфраструктури немає.

– Цього року на Форум не в перший раз приїдуть інвестори, які «приглядаються» і ніяк не зважаться на рішучі дії.

– Зараз час рішучих дій. Сьогодні я зустрічався з людьми, які не хочуть чекати до 30 вересня аби вибрати собі майданчик для енергоефективних заходів. Завтра буде зустріч з представниками США, також Германії, вони хочуть вкласти кошти у реконструкцію аеропорту «Херсон».

На сьогодні у нас є 12 потенційних меморандумів, які ми плануємо підписати під час Форуму. Якщо з цих 12 буде реалізовано два, то це і буде реальний результат.

– Які ваші конкретні плани на майбутнє, бо ви не будуєте «повітряних замків»?

– Наше завдання запустити машинобудування, сервісно-готельний напрямок у туризмі, впровадити енергозберігаючі технології, тим паче цьому сприяє законодавство, яке дозволяє бізнесу бути прибутковим, який окупиться за 5-7 років.

– Окремою темою для обговорення на Форумі буде тема децентралізації, яка основна мета?

– Президент задав курс на децентралізацію, і як би не намагались деякі політичні сили критикувати цю реформу і казати, що це «геноцид села», відсоток створення об'єднаних громад в області доволі високий. На ЦВК подано 12 пакетів з документами щодо проведення позачергових виборів в об'єднаних територіальних громадах, на підході ще 6. Одна громада у нас вже є, в грудні у 4-х пройдуть вибори, тому їх лідери будуть представляти успішний досвід та матимуть змогу на пряму поспілкуватись з інвесторами на Форумі. У нас є джерело фінансування номер один – Регіональний Фонд розвитку, який надає підтримку об'єднаним громадам.

У рамках форуму укладаємо меморандум про співпрацю з фондом «DOBRE», який надає гранти перспективним громадам – загальний фонд 50 млн. доларів. Ми маємо навчити громади заводити інвестиції для свого ж розвитку. Близько ¼ області вже на шляху до децентралізації.

Наталя Верлата, Ірина Лисенко

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон