На Херсонщині пристрасті не вщухають

Після обміну "люб'язностями" Новокаховська міськрада вирішила запропонувати Таврійську об'єднатися в одну територіальну громаду.

"Для мене це персональна трагедія. Я до нього, як до молодшого сина ставився всі ці роки. А тепер мені прикро і боляче", — зізнався під час сесії Новокаховської міськради 15 вересня міський голова Володимир Коваленко.

І він, і значна частина депутатів не приховували свого обурення діями міського голови Таврійська Миколи Різака, який став ініціатором створення окремої, Таврійської територіальної громади разом із селами Кам'янської сільради Каховського району.

Після того, як Таврійська міськрада поставила остаточну крапку в цьому питанні і вирішила клопотати перед вищими органами влади про призначення у них виборів (детальніше про це читайте в «НД», № 38/2016), Нова Каховка виступила з новою ініціативою. На сесії було внесене питання «Про ініціювання добровільного об'єднання територіальних громад». Під час обговорення воно ви­кликало чимало зауважень.

Приміром, чому Нова Каховка пропонує об'єднатися Тав­рійську і ігнорує Дніпрянську селищну та Райську сільську ради? Чому новокаховська влада, за висловом депутата Андрія Рашевського, спочатку виливає відро лайна на голови таврійців, а потім задкує?

— Про Райське і Дніпряни ми не забули і вже зверталися до них раніше, — відповів секретар Новокаховської міськради Олександр Лук'яненко. — Відповідь з боку цих рад була негативною, але й не категоричною. По Таврійську ж нюансів багато, бо до нас звертаються представники тамтешніх трудових колективів з питаннями, чому їм нічого не відомо про об'єднання з Кам'янкою. Ситуація з Таврійськом особлива тим, що вони хочуть створити нову адміністративно-територіальну одиницю, яка б не входила ані в Каховський район, ані до Новокаховської міськради. А це неможливо без внесення змін до Конституції.

Він навів приклад з Воютицькою сільрадою Львівської області, яка нещодавно отримала відмову Центральної виборчої комісії в оголошенні у них місцевих виборів. «Воютицька об'єднана громада утворена з громад, розташованих на території су­міжних Самбірського та Старосам­бірського районів, що унеможливлює віднесення Воютицької громади до території одного з вказаних районів без вирішення питання стосовно зміни їх меж», — зазначено в постанові ЦВК від 14 липня 2016 року.

Втім, цілком ймовірно, що Верховна Рада України таки врегулює ці всі питання. «Ми зробили все, що могли в межах нашої компетенції, тепер слово за народними депутатами», — ви­знає і Микола Різак.

— А що ж буде потім? — запитує Володимир Коваленко. — Адже у Таврійську навіть кладовища немає, де вони ховатимуть? Райське і Дніпряни вчинили по-нормальному, по-людськи, відклавши прийняття рішень про об'єднання громад. Вони чекають на остаточне вирішення цього питання з боку законодавців. Але ж ідея децентралізації саме і полягає в тому, щоб із неспроможних і бідніших громад зробити спроможні, а не навпаки — як у нашому випадку з Таврійськом.

Вочевидь, Новокаховська міськрада тепер спробує зробити все можливе, аби провчити Таврійськ за його «незговірливість». 15 вересня стало відомо, що Новокаховський водоканал уже звернувся до виконавчої служби з вимогою стягнути зі своїх таврійських колег 1,2 млн. гривень старого боргу. Далі буде?

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон