Фільм про наших "шерифів" відправлять на Оскар

Знятий у Старій Збур'ївці Голопристанського району документальний фільм "Українські шерифи" Романа Бондарчука висунуто на престижну премію "Оскар" у категорії "Найкращий іншомовний фільм".

Таке рішення минулого тижня ухвалив Національний оскарівський комітет, який з-поміж інших розглядав також ігрові фільми «Гніздо горлиці» Тараса Ткаченка і «Пісню пісень» Єви Нейман.

Тепер «Українських шерифів» повинна включити до довгого списку національних номінантів Американська кіноакадемія. За результатами роботи журі згодом з нього буде сформовано короткий список (шорт-лист), до якого увійдуть 9 претендентів на премію «Оскар» у цій категорії.

А фільм-переможець буде оголошено з остаточної п'ятірки номінантів на 89-й церемонії вручення «Оскара» 26 лютого 2017 року.

Фільм Романа Бондарчука став першим висуванцем нового складу українського оскарівського комітету. Минулий його склад було розпущено після скандалу 2014 року, коли на «Оскар» від України висунули картину «Поводир» Олеся Саніна, а не титулований фільм «Плем'я» Мирослава Слабошпицького.

Нагадаємо, що «Українські шерифи» отримали спеціальний приз на престижному міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі IDFA-2015, а також з успіхом пройшли на понад 30 кінофестивалів світу. Картина розповідає про двох жителів Старої Збур'ївки, які взяли на себе функцію правоохоронних органів. Нині Роман Бондарчук у Бериславському районі знімає свій наступний фільм — «Вулкан».

Премію «Оскар» неангломовним фільмам почали присуджувати у 1956 році. Як правило, в цій категорії висуваються ігрові картини. І, до речі, саме це породило сумніви у частини кіножурналістів з приводу того, що «Українських шерифів» таки включать до «великого» списку національних номінантів.

— Дійсно, частіше на номінацію «Кращий іншомовний фільм» подають саме ігрові фільми. Але за регламентом премії «Оскар» на неї можуть претендувати повнометражні картини будь-якого жанру: ігрові, анімаційні, документальні. І право кожної країни обирати, який саме фільм їй висувати, — прокоментувала «Новому дню» секретар Українського національного оска­рівського комітету Ольга Олещенко. — Звісно, у ігрових фільмів більше шансів отримати «Оскар». Але в історії цієї премії були випадки, коли до списку номінантів потрапляли документальні стрічки (у 2014-му серед номінантів був фільм «Зникле зображення» з Камбоджі режисера Рітхі Паня. — Прим. авт.). Що ж стосується рішення національного оскарівського комітету, то для України є дуже важливим і репрезентативним висунути саме документальний фільм на премію «Оскар».

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон