Скандальная сессия Херсонского облсовета: как это было

Херсонщина снова прославилась на всю страну, создав в областном совете прецедент, который может иметь самые серьёзные последствия...У каждого участника конфликта в облсовете своя версия произошедшего, того – как это было:

VI сессия Херсонского областного совета VII созыва обещала быть запоминающейся еще до начала, - на входе в «белый дом» депутатов и гостей встречали усиленные наряды полиции и пикет.

Впрочем, сначала - ничего нового: пару десятков людей с плакатами шаблонного формата, вроде «...хватить губить Херсонщину!» С годами меняются лишь фамилии.

А вот в «святая из святых» облсовета – сессионном зале журналистов ожидал даже не сюрприз – досада, мест в зале не было, даже для того, чтобы стоять. Кто все эти люди по всем «фронтам»? Говорят, общественность, активисты...

Началась сессия с терроризма, мнимого. Под звуки сирены в зале сообщают – здание ОГА заминировали. Но в президиуме принимают решение – обойтись без эвакуации, пусть себе полиция ищет «бомбу», все равно не найдет...

А тем временем страсти в зале Херсонского облсовета накаляются. Вот лишь некоторые «цитаты дня»:

Виталий Булюк (заместитель главы облсовета, Наш Край): «Я стал объектом пропаганды и от этого у меня на глазах наворачиваются слезы. Если я кого-то обидел своим присутствием в этом мире, прошу прощения...»

Юрий Соловей (народный депутат Украины, БПП): «В этом зале происходит борьба за власть...Эта ситуация дестабилизирует общественно-политический порядок в Херсонской области»

Василий Федин (глава фракции Оппозиционный блок): «За работу в области должен нести ответственность не только глава облсовета, а и его заместители, весь президиум...Поэтому позиция фракции партии Оппозиционный блок: отправить в отставку весь президиум областного совета».

Валерий Карпунцов (народный депутат Украины, БПП): «...за что гибнут побратимы в АТО, за склоки в радах всех уровней? Майдановцы погибли не за то, чтобы сейчас к власти возвращались те, кто их уничтожал».

Андрей Путилов (председатель облсовета, БПП): «Сессия областного совета – это не шоу, это попахивает ХНР. Я предлагаю действовать в законном русле и не делать картинку для Путина».


А на повестке дня сессии было 40 вопросов: от «оборонки» до «социалки», плюс – «разное». Но голосовать по оным не спешили: «Батькивщина» была нацелена выполнить обещанное – снять с должности главу облсовета и глава фракции Владислав Мангер был очень настойчив...

Эмоции «зашкаливали»: один из депутатов, даже признался, что был раньше за Путилова, но, после «минирований» и взаимных обвинений, больше не желает его поддерживать. Глава облсовета отреагировал достойно - спустился в зал и пожал коллеге руку.

После объявленного перерыва бескомпромиссная позиция «заговорщиков» не изменилась. Тогда Андрей Путилов молниеносно оглашает: регламент не принят, сессия закрывается! Потом призывает коллег покинуть зал до нового заседания, которое должно быть в ближайшие дни, и покидает зал, вместе с фракцией БПП.


А вот другие депутаты остаются и... продолжают сессию. Теперь в Президиуме главенствует господин Зеленчук.

Вскорости в зале звучит вопрос об отставке главы облсовета А. Путилова: 38 голосами депутаты, в «ручном режиме», принимают решение «ЗА».

Тем временем «низложенный» глава облсовета, со своими сторонниками и прибывшими из Киева нардепами от БПП, проводит брифинг: «Это заговор, спланированный переворот», – заявляет Андрей Путилов.

Ну а под занавес что? Конечно же, снова «минирование» здания ОГА. Не опять, а снова, как говорится.

В сессионный зал депутаты – «заговорщики» обещают вернуться уже в понедельник, 12 сентября и будут избирать нового главу Херсонского облсовета.

Марина САВЧЕНКО

P.S. Редакция ИА "Херсонцы» предлагает читателям ознакомиться с основными заявлениями обеих сторон конфликта - без комментариев:

Заява голови Херсонської обласної ради Путілова А.С.: «Шановні колеги-депутати, сесія закінчилася. Якщо сьогодні, зараз безпосередньо тут, продовжуватиметься сесія, це попахує ХНР.

Я пропоную діяти в законному руслі і не робити картинку для Путіна. Якщо зараз сесія проходитиме на незаконному рівні, завтра невідомо які депутати будуть піднімати питання.

- Прошу всіх залишити залу і згідно закону провести наступну сесію, яку буде призначено у найкоротший термін».

Заява депутатських фракцій Херсонської Херсонської бласної ради: "...на черговій сесії Херсонської обласної ради, відповідно до законодавства України та регламенту ради, голосами 38 депутатів Андрій Путілов був знятий з посади голови Херсонської обласної ради.

Рішення було ухвалено більшістю від загального складу ради, що становить 64 депутати. Внесення до порядку денного питання про відставку, а також голосування проходили відповідно до Закону про місцеве самоврядування та регламенту Херсонської обласної ради.

Відставка Путілова – консолідована позиція 6-ти з 7-ми фракцій обласної ради. Ми не боремося проти фракції політичної партії «Блок Петра Порошенка». Ми виступаємо проти однієї людини, сім'я якої узурпувала владу в області, як свого часу сім'я Януковича узурпувала владу в країні.

Незважаючи на блокування та затягування голосування щодо відставки голови обласної ради, депутатський корпус не дозволив зірвати пленарне засідання. Всі рішення прийняті на сесії у суворій відповідності з регламентом. Депутати голосували особисто, результат підтверджений підписом у протоколі.

Наголошуємо, що Путілов настільки захопився боротьбою за збереження посади, «забув» поставити на голосування сесії питання, які сам же і назвав «важливими». Поміж «забутих» питань – соціальна сфера та обороноздатність області. Ми вважаємо ці питання не менш важливі, ніж відставка голови ради. Саме тому вони були проголосовані на сесії, яка продовжилася згідно з рішенням присутніх депутатів.

Спроби Путілова повернути ситуацію навпаки, його аргументація тільки зайвий раз свідчать, як далеко здатен зайти політик у боротьбі за збереження крісла. До прокуратури спрямовано скаргу на дії Путілова, спрямовані на зрив роботи обласної ради. Наступного тижня, після проведення консультацій, буде узгоджено кандидатуру нового голови обласної ради.

Зараз депутатами прийнято рішення зробити перерву в пленарному засіданні до 10:00 вівторка, 13 вересня. Облрада працюватиме на благо жителів Херсонщини. Слава Україні!

Депутатська фракція Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина»

Депутатська фракція «Наш край»

Депутатська фракція політичної партії «Опозиційний блок»

Депутатська фракція політичної партії «Об'єднання «Самопоміч»

Депутатська фракція «Радикальна Партія Олега Ляшка»

Депутатська фракція політичної партії «Українське об'єднання патріотів – УКРОП»

Заява народного депутата України Павла Різаненко: «...Була спроба у незаконний спосіб змістити керівництво обласної ради. Ніхто не відмовляє депутатам вносити у порядок денний сесії ті чи інші проекти рішень. Але все це повинно відбуватися згідно закону про місцеве самоврядування та регламенту.

У депутатів був час зробити все по закону. Це була чергова сесія, вчора на Президії був затверджений порядок денний у тому вигляді, який був запропонований головою сьогодні на сесію.

Те, що пропонували депутати, виходило за межі закону. Саме тому голова обласної ради був зобов'язаний діяти за Регламентом і не пішов на злочин. Сьогодні я та народний депутат Юрій Соловей зустрілися з начальником СБУ в Херсонській області та працівником прокуратури.

Ми повідомили про спробу злочину, який може кваліфікуватися як незаконне привласнення владних повноважень та повалення конституційного ладу. Правоохоронці повинні надати кваліфікацію».

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон