У школі став калікою

За жорстоке побиття однолітка старшокласник однієї зі шкіл Каховки засуджений до 2 років позбавлення волі

Понад півроку у Каховському міськрайонному суді тривав процес у кримінальній справі, яку порушили проти учня 9-го класу, котрий жорстоко і без причини побив свого однолітка на перерві прямо в приміщенні школи. Інцидент стався 1 грудня 2015 року.

Цього дня між однокласниками виник конфлікт, який вони спробували вирішити після одного з уроків. Після розмови на підвищених тонах хлопці розійшлися. Однак це чомусь не влаштувало випадкового свідка конфлікту, який вирішив продемонструвати, як саме треба діяти в по­дібних ситуаціях.

«Він підштовхнув однолітка до стіни, натягнув йому на голову светр, щоб той не мав можливості рухатися і захистити себе, та почав його жорстоко лупцювати по тулубу, як боксерську грушу. Відбувалося це просто під стінами класу в шкільному приміщенні. Хтозна, чим би закінчилося все це, якби бійку не зупинив старший за віком хлопець. Але в результаті постраждалому 9-класнику було видалено селезінку і зашито печін­ку», — розповів «Новому дню» адвокат потерпілого Сергій Яковенко.

Під час розгляду справи у суді нападник так і не розкаявся у скоєному і визнав свою провину лише частково. Ніяких вибачень родина потерпілого не дочекалася. Але днями свій вердикт у цій справі виніс суд: обвинуваченому призначено покарання у вигляді 2 років позбавлення волі у спеціальній виховній установі, а його батьки повинні сплатити постраждалому 150 тисяч гривень за завдану шкоду.

Натомість за Кримінальним кодексом мінімальний термін ув'язнення за цей злочин становить 5 років. Саме стільки просив призначити суд і прокурор. Утім, скоріш за все, рішення Каховського міськрайонного суду ще буде переглядатися, адже у сторін є 30 днів на апеляцію.

— На мою думку, про цей випадок необхідно розповідати у всіх школах міста, щоб учні розуміли, до яких наслідків це може призвести, — констатує Сергій Яковенко. — Адже, крім того, що сама бійка відбувалася у навчальному закладі на очах у багатьох людей, ці 9-класники мали б усвідомлювати, що вони вже не діти і несуть кримінальну відповідальність за свої вчинки. Дуже хочеться, щоб до шкіл запрошували адвокатів, прокурорів, поліцейських, які б розповідали про наслідки таких дій. Хотілося б запросити й цих учнів, аби вони поділилися зі своїми однолітками тим, як їм жилося на лікарняному ліжку і на лаві підсудних. І щоб подібних випадків більше ніколи не було.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон