Олександр Співаковський: Майбутнє громад цілком залежатиме від нашого локального патріотизму

Основою децентралізації має стати модель, яка буде об'єднувати громади, а, головне, даватиме їм шанс на майбутнє — переконаний народний депутат України Олександр Співаковський.

Сьогодні він узяв участь в засіданні регіональної платформи з питань вироблення політики у сфері місцевого самоврядування, організатором якого виступило Херсонське відділення Асоціації міст України.

Як підкреслив нардеп, майбутнє громад — це освічена молодь, тому місцеві громади мають вже зараз, на етапі об'єднання, подумати над системою стимулів, які б зберегли мережу освітніх закладів та допомогли зупинити відтік молоді з маленьких міст і сіл.

Нерівномірний розподіл людського капіталу, за словами О.Співаковського, наразі є серйозною загрозою для майбутнього всієї країни.

«Та ситуація, що ми маємо по Криму і по Донбасу, якраз є наслідком проблеми нерівномірного розвитку людського капіталу по країні. Неприпустимо, щоб Україна перетворилася фактично на державу 3-5 великих міст і відсталою структурою інших регіонів», – вважає парламентар.

Проте освітня політика, яку проводить зараз Міністерство освіти та науки, на його думку, навпаки, сприяє цьому.

«Модель, яка зараз запропонована МОН, фактично централізує освітню політику. Вже сьогодні 27% всіх студентів України навчаються в Києві. А це означає, що Україна отримує нерівномірне покриття людським капіталом. Молодь із середнім балом ЗНО 170 і вище виїжджає до столиці, а це означає, що з регіонів вимивається людський капітал. Як ми з вами будемо створювати на місцях інноваційну економіку, якщо молодь з високим рівнем ЗНО виїжджає з регіону? Це дуже серйозне питання, яке позбавляє громади майбутнього», – підкреслив нардеп.

Він закликав представників місцевих громад, керівників міст спільно шукати вирішення цієї проблеми, бо на сьогодні це є чи не найбільшим викликом для об'єднаних громад та їх майбутнього.

«Розвиток економіки, розвиток громад залежатиме, в першу чергу, від того, як ми з вами регулюватимемо проблему відтоку молоді з регіону. Ми повинні розробити концепцію розвитку людського капіталу нашого регіону, яка має стати стрижнем, ядром нашої політики щодо децентралізації. Бо ані президентські укази, ані найкращі постанови уряду чи закони не будуть працювати, якщо люди з великим інноваційним потенціалом не залишатимуться тут. Тому сьогодні багато чого залежатиме від нашого локального патріотизму», – підкреслив Олександр Співаковський.

Прес-служба народного депутата Олександра Співаковського

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон