Херсонці, які працюють на шкідливому виробництві, на пенсію раніше не підуть

Ви все життя відпрацювали на шкідливому виробництві і міряли піти раніше не пенсію? Забудьте про це.

Сьогодні, під час засідання Уряду, було прийнято рішення, яке скасовує право виходу на дострокову пенсій для десятків тисяч людей вже зараз, і може торкнутися ще сотень, у перспективі.

Відповідне рішення Кабміну продиктовано умовами договору про співпрацю між Україною та МВФ.

Під час представлення проекту рішення Міністр соціальної політики України Андрій Рева наголосив: «Постанова, яку ми приймаємо, направлена на виконання домовленостей з Міжнародним валютним фондом, я звертаю увагу на це».

Цими словами пан Міністр підкреслив, що інших варіантів немає. Ми залежні від тих, хто дає гроші, а отже повинні виконувати те, що вони вимагають.

Рішення прийнято. Відтепер кілька десятків тисяч людей, які працюють на шкідливому виробництві, не мають право виходити на пенсію достроково – Уряд скоротив перелік професій, які мають право на ранній вихід на пенсію у зв'язку з особливостями умов праці.
Ми вже розповідали про те, що на початку травня директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен висловив стурбованість Фонду щодо того, що дефіцит Пенсійного фонду чим далі тим більше зростає, і держава повинна все більше й більше дотувати його за рахунок державного бюджету.

З боку МВФ існує кілька пропозицій щодо стабілізації ситуації з Пенсійним фондом: перша – скорочення можливостей дострокового виходу на пенсію; друга – підняття пенсійного віку.

Сьогоднішнє рішення Кабміну торкнеться всього 298 професій тих, хто працює на шкідливих виробництвах, зокрема у вугільній та хімічній промисловості, в металургії та добувній галузях. За попередніми розрахунками без «шкідливої» пенсії залишиться біля 50 тисяч працівників.

У подальшому «шкідливість умов праці», які будуть давати право на пільгову пенсію у інших галузях, повинна встановлюватися виключно в результаті атестації робочих місць. Головною умовою наявності «шкідливих умов» повинна стати умова, що працівник 80% робочого часу працює безпосередньо у «шкідливих умовах».

Наступний етап – підвищення пенсійного віку...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон