Хліб на Херсонщині пішов!

Степ херсонський — у золотих обіймах дозрілих озимих ячменів і пшениць. Правда, дозрівають хліба не скрізь однаково:даються взнаки недавні рясні дощі, що подекуди і в зливи переходили, а також затримана на старті літа спека.

— Жнивувати почнемо через днів два-три, — говорить голова ТДВ «Тарасівська іскра», що в Олеш­ківському районі, заслужений пра­цівник сільського господарства України Віктор Нагребецький. — Не буду загадувати, скільки хліба зберемо — тут уже як погода дозволить. Поки що стоїть 35-градусна спека, а там — хто його знає. Завдання таке ж, як і раніше: зібрати урожай вчасно і без втрат. Техніка у нас вся своя, і не абияка.

Одним «Нью Холандом» за день збирали на 30, а то й більше гектарах. Зерноочисний комплекс, правда, не новий. Але ми його переобладнали і пристосували до обслуговування автомобілів будь-якої потужності. Тепер наші вантажівки можуть брати на борт не по 5 тонн хліба, як ра­ніше, а зразу всі 40!

В серцевинній Таврії жнива вже стартували. Одними з перших вийшли у степ комбайнери ДП «Дослідне господарство «Асканійське», яке кілька десятиліть, до відходу у засвіти, очолювала шанована в Україні жінка, Герой України Віра На­йдьонова. Естафету від матері прийняв її син, кандидат сільськогосподарських наук Віктор Найдьонов. Що ж, таке життя: хліб, посіяний батьками, належить збирати дітям...

— Прокоси на масивах вже зробили, а у вівторок розпочали збирання хліба, — говорить Віктор Григорович. — Види на врожай хороші, але давайте краще поговоримо про нього тоді, коли зерно буде в коморі. Ранніх зернових у нас, як і в попередні роки, 2200 гектарів. Думаю, що зберемо в оптимальні строки.

Питання готовності агропромислового комплексу області до збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур було в центрі уваги на засіданні колегії обл­держадміністрації. Директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександр Паливода зауважив, що згідно з робочим планом зібрати належить 535 тис. га ранніх зернових культур. І додав: «Най­більша площа до збирання ранніх зернових у трьох районах: Новотроїцькому — 53 тисячі гектарів, Геніче­ському — 50,2 тис., Бери­славському — 39 тис. га».

Слід також нагадати про те, що жнива в умовах поточного року почалися на 10 днів раніше від середніх багаторічних строків. І той, хто не встиг до них підготуватися заздалегідь, ризикує вже на старті «запрограмувати» втрати.

На сьогодні в області є 2 562 зернозбиральні комбайни. Технічна готовність комбайнового парку за тиждень до нинішніх жнив становила 94%. Багато це чи мало? І чи не доведеться знову жнивувати місяць, як уже не раз було, а то й довше?

Навантаження на зернозбиральний комбайн в цілому по області (за умови, якщо вся наявна техніка вийде в поле) складає 208 гектарів при нормі 180. А от у Каховському, Генічеському, Каланчацькому і Горностаївському районах цей показник значно вищий.

Вже зараз видно, що в тих районах, де навантаження на комбайн перевищує нормативи, збиральна кампанія може розтягнутися до 20 робочих днів. І то, якщо дощі не завадять.

Правда, є ще надія, що аграрії залучать до жнив не менше 244 високопродуктивних зернозбиральних комбайнів із агротехнологічних формувань області та з інших регіонів України. Правда, залучення це — не з дешевих, і ціну за послуги диктуватимуть, звісно, не сівачі...

На середину червня сіль­госп­товаровиробниками області уклали 13 біржових контрактів на постачання до Аграрного фонду України 72 230 тонн продовольчого зерна пшениці на загальну суму понад 254 мільйони гривень.

Крім Аграрного фонду, у зерні нового врожаю зацікавлені й інші покупці — пе­редовсім експортери і пекарі. Якими будуть ціни на хліб — важко сказати. Відомо лише, що попит в країні на пшеницю старого врожаю низький, оскільки експортні програми зведено до мінімуму, та й оператори ринку уже прицінюються до зерна нового врожаю.

Василь ПІДДУБНЯК
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон