Херсонці, нам з вами так не пощастить

Більшість наших громадян хотіли б почути від деяких високопосадовців цю фразу: «Я втомився, я йду...». Але, не з нашим щастям...

Йде з посади Директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фан. Привід для відставки банальний – ротація. Побув відведені по закону термін – поступись іншій.

От якби так було у нас в Україні: всі виконували те, що належить відповідно до законодавства. І тут нам з вами не щастить. Той, хто хоч на кілька хвилин вмостився у владне крісло, готовий воювати за нього все життя.

Он тільки один склад Центральної виборчої комісії чого вартий – три роки як скінчилася каденція, а вони все правлять. Цивілізована Європа такого зрозуміти не може.

І хоча пан Чімяо Фан не покидає роботу у Світовому банку, він переходить на посаду директора Світового банку по таким країнам, як Бангладеш, Бутан і Непал, але більше впливати на ситуацію в Україні не зможе. Чому так діють цивілізовані країни?

Одна з пересторог антикорупційної діяльності – «налагодження зв'язків», «проростання корінням» там таких речей немає. Досвід людини використовують й далі, але у іншому напрямку. От вам і ставлення до кадрів – працювати вміє, працювати повинен, але на іншому напрямку.

А не так як ми: новий керівник – нові кадри. Дарма, що не мають досвіду і практики – навчаться. Поки вчаться їх критикувати неможна, адже «вони нові», «повинні набратися досвіду», «дайте людям час озирнутися на новому місці». Тільки навчились – зміна. Так ми ніколи з замкненого кола не вирвемося...

Прощаючись з посадою пан Чімяо Фан без хвилювання «втратити обличчя» відверто розкритикував ситуацію в Україні, і вказав на ті напрямки, по яким ми маємо головні проблеми, які заважають нам рухатися уперед.

Від нього ми дізналися, що частка освоєння Україною виділених Світовим банком коштів впала до 10%.

Він відкрито заявив, що Уряд України неефективно використовує кошти, виділені Світовим банком на реалізацію проектів в країні. Зокрема він сказав: «Обсяг підтримки залежить від якості освоєння вже наданих коштів. Це – важливі фактори для нової стратегії партнерства. На жаль, на сьогодні кредити, які вже є в нашому портфелі, мало ефективно використовуються».

Поточний інвестиційний портфель банку в Україні становить $3,2 млрд, з яких $2,1 млрд. – не вибрані.

Ще два роки тому коефіцієнт освоєння кредитів становив понад 30%, а зараз впав до 10%. Виходить, державі не потрібні гроші. Це цільові кошти, їх не можна використовувати на інші програми, саме у ті напрямки, де не вкрадеш. Це – величезна різниця.

«Якщо держоргани зможуть прискорити впровадження проектів і освоєння коштів по нашим кредитами виросте з 10% до 20%, то ми зможемо вдвічі збільшити обсяг коштів, що надходять в економіку. 10% невибраних коштів складають близько $200 млн.», - зазначив Фан.

Відомо, що Світовий Банк готовий виділити Україні додатковий $1 мільярд, але поки не квапиться. Чому? Може саме тому, що розуміє, що ефективність дорівнює 10%, то навіщо зв'язуватися з тими, кому гроші або непотрібні, або вони не готові їх використовувати ефективно.

Пан Фан наголосив, що пропозиції для України були розширені, але влада повинна докласти для цього відповідних зусиль. Чому ж не поспішає? Невигідно? У офшори немає що покласти?

І ще одна складова «діагнозу» - кадри. «Також заважає плинність керівних кадрів – в уряді постійно змінюються міністри, заступники міністрів, керівники проектів. Я сподіваюся, що уряд сконцентрується на двох останніх пунктах – прискорить свої процедури і постарається знизити вплив частої зміни керівників або міністрів на реалізацію проектів», - додав Фан.

Ці слова екс-директора в Україні не почують ніколи. У нас кадрові питання вирішуються не за принципами професійності, а виключно за принципами особистої відданості тому, хто призначає, а отже наближує до «годівниці». Тому працюють не ті, хто вміють, а ті, хто знають, як «правильно» працювати, аби процвітав «господар».

Новим директором Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови стане Сату Кахконен, яка приступить до виконання обов'язків 25 липня. Зараз пані Кахконен є директором макроекономіки і фіскального управління глобальної практики групи Світового банку, вона займається роботою управління в Європі і Центральній Азії, Східної Азії і Тихоокеанському регіоні, а також в Південній Азії.

До цього Кахконен керувала сектором зниженні рівня бідності та економічного управління, який був зосереджений на економічну політику 18 країн Східної та Південно-Східної Європи: нових держав-членів ЄС і Західних Балкан, а також деяких країн єврозони.

Цікаво, чи випадково Директором по «нашому» напрямку стала людина, яка має саме такий досвід роботи?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон