Херсонці, а ви вірите, що бувають добрі новини?

Не вірите, а даремно... Є сподівання (ну, хоч помріємо), що всі рішення комісії по регулюванню тарифів можуть виявитися незаконними!

Вчора стало відомо, що Верховний суд України просить Конституційний Суд визнати неконституційними одразу кілька Указів Президента Порошенко, зокрема щодо створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Мова йде про ту саму комісію, яка у червні цього року ухвалила низку рішень, які стосуються чергового підвищення тарифів, зокрема на газ, електроенергію, тепло і водопостачання (про це ми вже не раз повідомляли).

Нагадаю, ще у листопаді 2015 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною постанову Національної комісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг від 3 березня 2015 про підвищення тарифів на газ для населення, оскільки рішення було прийнято з перевищенням повноважень комісії.

Саме рішення Окружного адміністративного суду Києва та Київського апеляційного адміністративного суду було покладено в основу рішення Пленуму Верховного суду щодо звернення до Конституційного суду з поданням про відповідність Конституції чинного законодавства у частині повноважень НКРЕКП, а також указів президента від 27 серпня 2014 року № 694/2014 «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг» і від 10 вересня 2014 року №715/2014 «Про затвердження положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг». На думку ВСУ, законодавчі акти не відповідають положенням Конституції України.

Судді вважають, що згідно з Конституцією, президент не має повноважень створювати державні колегіальні органи, які здійснюють державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг і призначати їх керівників.

Якщо за цим поданням КСУ визнає, що орган було створено незаконно, всі його рішення підлягають автоматичному скасуванню.

Будемо сподіватися, що Судді Конституційного Суду захочуть, аби їм поставили пам'ятники при житті, від імені всіх громадян України.

А кажете, що добрих новин не буває. Ну, хоча б сподівання на них...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон