Херсонські ЖЕКи ще поживуть, але не довго…

Трохи більше, як рік тому, ВРУ прийняла Закон «Про особливості реалізації права власності у багатоквартирних будинках» (більше відомий як «Закон про ОСББ»).

Вважається, що Закон покликаний зруйнувати монополію ЖЕКів щодо обслуговування об'єктів ЖКГ. Як заявляла рік тому заступник глави комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Олена Бабак, саме цей закон: «...знищує абсурд, коли будинки, що знаходяться у володінні їх мешканців, перебувають на балансі ЖЕКів».

Відповідно до Закону, до 1 липня 2016 року, мешканці всіх багатоповерхових будинків України повинні були, створити ОСББ, зареєструвати їх у встановленому порядку та почати самостійно обслуговувати будинки.

У разі якщо мешканці до вказаного терміну не створювали юридичну особу, місцева влада повинна самостійно визначати управляючу компанію, яка буде надавати відповідні послуг.

Експерти неодноразово наголошували, на тому, що при такому підході нічого не зміниться. Буде змінено назву з ЖЕК на «Управляюча компанія» (УК). Якщо співвласники не будуть спроможні самостійно управляти будинком, і влада буде нав'язувати послуги невідомо ким, де й як створеного підприємства, все залишиться на тому рівні що й раніше: непрозорі тарифи, невідомо ким призначений керівник, незрозуміла підпорядкованість, т.т. все те, що сьогодні є у ЖЕК.

Головна різниця у тому (й основні ризики), що зараз мешканці будинку бодай теоретично можуть бути упевнені в тому, що їх будинок контролюють фахівці. Чи буде УК мати фахових співробітників? Чи будуть там займатися питанням життєдіяльності, чи знову питанням «заробляння» грошей? Хто дасть гарантії, що будівлі таку «управління» не зашкодить?

Термін спливає через два тижні. Що маємо на ділі? Сталося так, як прогнозувалося: 89% житлового фонду не переведено у формат ОСББ. Головна проблема як була так і залишилася: інертність людей, вони не бажають щось змінювати, не розуміючи, що далі так як було не буде. Люди не хочуть брати на себе відповідальність, як у цьому, так і у інших питаннях.

Депутатам ВРУ довелося дослухатися до слів фахівців. Сьогодні, 15 червня, 2016 року, Рада продовжила роботу ЖЕКів, шляхом внесення змін до ст. 13 вказаного Закону.

Нардеп Олена Бабак, що представляла закон, зазначила, що «це лише частина перехідних положень, щоб нічого не зупинилося на час проведення конкурсів (щодо нових керівників. - авт.)».

Треба сказати, що проект викликав гості дискусії. Зокрема щодо того, що членам ОСББ доведеться платити значно дорожче за житлово-комунальні послуги. Бабак зазначила, що якщо управитель не влаштовуватиме мешканців, вони, поінформував його за два місяці, після цього зможуть його змінити.

Питання «життя» ЖЕКів поки залишилося відкритим... Інертність мас, небажання приймати рішення, можуть виявитися для деяких будинків фатальними: завтра, після проведення «конкурсів», влада нав'яже своїх управляючих, які будуть встановлювати «свої» розцінки, а якість послуг може ще погіршитися.

Не вирішується і питання небезпеки будівлі. Самодіяльність «активістів» щодо експлуатації будинків, вже коштували життя кільком десяткам людей по всій Україні, пам'ятайте про це.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон