Власників комбайнів візьмуть на облік

Завдяки щедрій на дощі весні аграрії Херсонщини сподіваються на повторення минулорічного рекорду, коли з гектара збирали по 35-37 центнерів озимої пшениці.

Та багатий врожай на площі у 535 тисяч гектарів треба чимось збирати, а у сотнях господарств комбайнів або геть немає, або вони "дихають на ладан" через тривалу експлуатацію.

Тому у Департаменті АПК Херсонської ОДА терміново створюють банк даних власників зернозбиральних агрегатів, котрі не проти, щоб їх машинерія попрацювала у сусідів.

Заступник директора Департаменту Андрій НЕДЄЛЬКО повідомив "Голосу України", що в "стратегічний резерв" уже зараховано сто комбайнів із тих 2562, що є в краї.

Такої кількості цілком вистачить, і позичати в сусідніх регіонах, либонь, потреби не буде. Інформацію про те, в кого можна взяти техніку, і на яких умовах, вже розповсюдили по районах. Але про всяк випадок, в Департаменті працює і "гарячий телефон".

Утім, дві підстави для стурбованості у селян Таврії таки є. По-перше, власники збиральної техніки переглянули умови оренди своїх комбайнів. Тепер вони хочуть по 700--800 гривень із гектара, тоді як торік платня за допомогу в збиранні врожаю сягала 680--700 гривень, на рахуючи вартості пального.

А по-друге, через ті ж тривалі дощі є небезпека полягання високорослих сортів пшениці. Щоб частина хліба не залишилася у полі, в деяких районах доведеться використовувати переважно комбайни із мінімальною висотою підбирання колосу.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон