Завдяки каховському семикласнику на Херсонщині стало одним заповідником більше!

Ярослав Хоменко — учень 7 класу Каховської СЗОШ №2, також долучився до конкурсу «Легенди Херсонщини», організованого благодійним фондом «Майбутнє Херсонщини».

Крім того, що хлопець має багато друзів та різноманітних захоплень, він є справжнім дослідником і краєзнавцем нашої області.

Свою легенду Ярослав написав, провівши попередньо величезне дослідження! Про таємницю каховської балки Вали-Воли дізнавався у бібліотечних архівах, опитуючи місцевих старожилів, подорожуючи з батьками і досліджуючи рідну місцевість, та, навіть, разом з батьками допоміг балці зберегти її первозданну красу. Чотирирічні зусилля громади не пройшли даром. І балка Вали-Воли офіційно увійшла до природньо-заповідного фонду Херсонської області й отримала охоронний статус ландшафтного заповідника!

Можливо, Ярослав розповів історію свого краю, як щось звичайне і тривіальне для нього, не розуміючи того, що його легенда стане позитивним прикладом істинної любові до рідного краю для багатьох із нас. Дитяча безпосередність та щирість відчувається в рядках Ярослава, про яку ми часто забуваємо: «Любіть, поважайте, цінує свій край з його багатою, дивовижною історією. Бо це – наша Батьківщина, це – скарбниця наших предків. Так збережімо її для наших дітей!» — закликає юний літератор у кінці своєї легенди.

За матеріалами БФ «Майбутнє Херсонщини»

Таємниця Каховської балки

Немає для людини нічого дорожчого за рідну землю. Я пишаюся тим, що народився у зігрітих південним сонцем степах Херсонщини. Закрийте на мить очі, уявіть собі степ: хвилюється від вітру різнотрав'я, посміхаються блакитноокі волошки, гудуть працьовиті бджоли... Звичайно, природу Таврії дуже змінила людина, але є в нашім краї місця, де ще можна зустрітися зі справжнім степом. Неможливо не погодитись з Фрідріхом Фальц-Фейном, який відмітив, що своєрідне і неповторне почуття охоплює людину, схильну до глибокого роздуму, коли вона ступає на землю, яка ніколи не знала плуга, а її рослинність – коси.

Одним із таких дивовижних місць є невелика зелена балка, що розташована між селами Любимівка та Софіївка Каховського району. Я заздрю тому, хто ще не занурювався до світу її чарівної природи! Ми з батьками так полюбили цю затишну балку, що кожні вихідні вирушаємо до неї в гості.

Мене дуже зацікавила історія походження назви, і тому я вирішив спробувати розгадати цю загадку. Спочатку ми зібрали всі назви цієї балки: Вали-Воли, Воли-Воли, Вали-Вали, Воли-Вали... Місцеві називають її по-різному. Яка ж назва вірна? Вирішив знайти відповідь у історичних картах Таврійської губернії. Виявилось, що на місці нашої балки існував лиман Вольні води. Цікаво, але не зовсім зрозуміло. І тут стало на думку провести опитування серед мешканців-старожилів Каховки та Любимівки. Ось що у мене вийшло:

«Давним-давно в незапам'ятні часи жив у селі Софіївка один багач на прізвище Мелейко. Мав він дуже гарну доньку, яка невдовзі повинна була вийти заміж. Якось їхала та донька з нареченим з Каховки, де були чи то на ярмарку, чи на базарі. Їхали вони на возі, запряженому волами. Раптом чорні хмари заволокли небо. Грянув грім, а потім почалася страшенна злива. Віз якраз опинився у балці між Софіївкою та Сомовим (так раніше називалася Любимівка). По балці побігли такі згони, що страшно було дивитись. Вони, ревучи, змітали все на своєму шляху. Ці згони начебто звалили з ніг і віз, і волів. З тих пір балку люди називають Вали-Воли. А от що сталося з молодими, хто знає? Сподіваюся, що вони врятувалися, одружилися й жили довго та щасливо!»

Так говорить народне сказання про походження однієї з балок Каховського району. Ще й сьогодні могутніми валами здіймаються береги славетного Дніпра, відкриваючи мандрівникам всю свою велич й незайману красу. Таврійський степ з таємничими скіфськими курганами, з дивом древнього городища, мальовничими дніпровськими схилами по праву є одним із чудес Херсонської землі. Ми запрошуємо всіх туристів, мандрівників, натуралістів та людей, які закохані в природу, познайомитися з степовими схилами узбережжя Каховського водосховища, а саме однієї з його заток – балки Вали-Воли, та пройтися незабутньою екологічною стежкою цього регіону!

Дуже важливо знати історію свого рідного краю, знати походження назв його історичних та природних пам'яток, географічних об'єктів.

Ми з батьками надзвичайно раді, що з'ясували вірне тлумачення назви «Вали-Воли» — від «валити волів». Проте на цьому наші дослідження не зупинилися. Нам дуже захотілося допомогти нашій балочці зберегти свою первозданну красу. Чотирирічні зусилля не пройшли даром. Завдячуючи нашій тісній співпраці з професором

Херсонського державного університету Бойком Михайлом Федосійовичем, тепер балка Вали-Воли офіційно увійшла до природно-заповідного фонду Херсонської області й отримала охоронний статус ландшафтного заказника місцевого значення!

Любіть, поважайте, цініть свій край з його багатою, дивовижною історією. Бо це – наша Батьківщина, це – скарбниця наших предків. Так збережімо її для наших дітей!

Ярослав ХОМЕНКО
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон