Співаковський пояснив, які ризики створить додатковий закон у сфері профтехосвіти

На думку народного депутата України, першого заступника голови Комітету ВР з питань освіти та науки Олександра Співаковського, додатковий законопроект, який окремо регулюватиме діяльність навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, створить у разі прийняття певні ризики для всієї сфери профтехосвіти .

Про це він сказав у своїй співдоповіді, яку виголосив під час парламентських слухань на тему «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення», що відбулися 1 червня.

За його словами, у листопаді минулого року профільний парламентський Комітет підтримав Проект закону України «Про професійну освіту» (реєстр. № 3231 від 06.10.2015 року).

«Це важливий реформаторський законопроект, який, як ми сподіваємося, знайде підтримку у Верховній Раді», - зазначив він.

Проте професійне середовище ініціювало підготовку ще одного законопроекту («Про вищу професійну освіту»), в якому був би прописаний окремий статус навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, і наполягає на його прийнятті.

Комітет з питань науки і освіти не бачить причини відмовлятися від ідеї такого законопроекту, підкреслив О.Співаковський. «Вираження волі людей в законах – це і є місія Верховної Ради України», - підкреслив він.

Проте, на думку керівника Комітету, в разі прийняття додаткового закону, що регулює діяльність у сфері профтехосвіти, виникають досить серйозні ризики для всієї системи професійно-технічної освіти.

Насамперед, наявність такого закону створює підстави для жорсткого регулювання і обмежень. Це фактично унеможливлює «інтеграцію навчальних закладів різного рівня між собою, створення наскрізних стандартів, формування ефективних механізмів взаємодії освітніх установ з інноваційним бізнесом, а також створення освітніх комплексів та кластерів», вважає нардеп.

Окрім того, наявність додаткового закону у сфері профтехосвіти може взагалі законсервувати систему навчальних закладів, оскільки зникає будь-яка мотивація для її модернізації і оновлення.

«А будь-який консерватизм в наших умовах неодмінно призведе до занепаду і фактичного закриття навчального закладу. Тому я думаю, що нам слід дуже обережно підійти до вирішення цього питання і чітко продумати норми цього закону», - закликав учасників парламентських слухань Олександр Співаковський.

Більш детально про парламентські слухання на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення» можна дізнатися тут.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон