Херсонським фермерам допоможуть вийти на ринки ЄС

В Херсоні відбувся урочистий запуск проекту «Сприяння виходу українських МСП плодоовочевого сектора на світовий та внутрішній ринки і включення їх до ланцюгів доданої вартості».

Серед учасників заходу - голова ОДА Андрій Гордєєв, голова облради Андрій Путілов, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні Й.В. Андреас фон Бекерат, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталія Микольська, директор Департаменту регіональних програм Міжнародного торгового центру пан Ашиш Шах, представники Одеської та Миколаївської облдержадміністрацій, депутати обласної ради, представники бізнесу.

Вітаючи учасників зустрічі голова облради Андрій Путілов особливо акцентував увагу на тому, що на Херсонщині працює команда однодумців: «Сьогодні на Херсонщині формується нова команда – це люди, які раніше працювали в реальному секторі економіки, для яких багато важать європейські цінності, які прагнуть показати ефективність у сфері управління», - відзначив голова облради.

Спільно працюють і депутати обласної ради, і керівництво ОДА. «Наша задача – супровід інвестицій. Є речі, які залежать від Києва – законодавчі моменти. Ми не хочемо чекати, поки розпочнуться реформи, ми готові на місцях, незважаючи на проблеми з законодавством, супроводжувати всі інвестиційні програми», - каже голова обласної ради.

Андрій Путілов підкреслив, що в області підтримують проекти, які реалізує Карл Стурен, який є Почесним консулом Швеції в Україні. Зокрема, проект компанії «Віндкрафт Україна» у сфері вітроенергетики.

«У Карла Стурена є амбіційні проекти, зокрема, у вітроенергетиці. Цей проект ми супроводжуємо в ручному управлінні, допомагаючи долати перепони пострадянської системи», - каже голова облради. Проект важливий і для енергетичної безпеки Херсонщини. У ньому також задіяний наш Херсонський суднобудівний завод, який монтуватиме обладнання для вітроелектростанцій.

Голова ОДА Андрій Гордєєв розповів гостям про потенціал Херсонщини, відзначив конкурентоспроможність нашої плодоовочевої продукції, важливість розвитку зрошення: «Завдяки цьому проекту буде налагоджено місточок між нами та країнами ЄС для того, щоб ми могли поставляти свою продукцію в Європейський Союз», - каже голова ОДА.

Він також звернувся до заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталії Микольської з проханням: для регіону дуже важливо, щоб працював Скадовський морський порт, який зараз стоїть. Тоді плодоовочева продукція Херсонщини «з коліс» відправлятиметься на ринки ЄС: «Дайте нам чіткі рішення аби він лише працював», - звернувся Андрій Гордєєв.

Проект, який сьогодні розпочався, не міг би бути реалізований без підтримки Уряду Швеції, відзначалося на заході: «Я вже втретє на Херсонщині. Не можу собі навіть уявити, де можна краще провести вихідні, ніж на півдні України», - підкреслив Й.В. Андреас фон Бекерат, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні.

Він наголосив на змінах, які відбуваються в Україні. «Я великий оптиміст в тому, що стосується майбутнього України, і особливо великий оптиміст в тому, що стосується можливостей, потенціалу півдня України, особливо в аграрній сфері», - відзначив Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні.

Він також підкреслив успіхи України в тому, що стосується реформування в економічній сфері, зусилля у цьому напрямку Міністерства економіки України і відзначив важливість проекту, що стартував, не лише для України, але й для Швеції: «Швеція є однією з найбільших прихильників України серед країн ЄС», - каже Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні.

Швеція підтримує Україну у трьох сферах: енергетична незалежність, управління, розвиток приватного сектора, відзначив Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні. І представлений на заході проект спрямований саме на розвиток приватного сектора: «Цей проект сприятиме середньому та малому бізнесу вийти на ринки ЄС», - відзначив Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні.

Наталія Микольська, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України відзначила, що експорт з південних областей України постраждав через втрату російського ринку, скорочення українського ринку. Наразі дуже важливо підтримати галузі, що постраждали, просувати експорт аграрної продукції.

Україна повинна просувати ті продукти, на яких ціна не коливається і які мають додану вартість – овочі і фрукти, це є яскравий приклад таких продуктів, каже Наталія Микольська. Тут є певні коливання ціни, проте вони не є такими, які є, наприклад, в металургії: «Цей проект працюватиме у такому «вінку» всіх проектів, які здійснює міністерство економічного розвитку і торгівлі», - каже вона.

Карл Стурен підкреслив, що на Херсонщині останні 1,5 роки дуже гарний інвестиційний клімат. Він також поділився власним досвідом експорту продукції на ринки ЄС та відзначив, що фермери Херсонщини вирощують якісну продукцію, яка відповідає стандартам. Проте фермери не знають, з чого починати роботу над тим, щоб ця продукція потрапила на ринки ЄС.

Ашиш Шах, директор Департаменту регіональних програм Міжнародного торгового центру відзначив, що 80 відсотків торгівельних відносин розвиваються у ланцюжку доданої вартості. Українські компанії повинні грати за новими правилами, знайти своє місце у цьому ланцюжку, сказав він.

Проект буде реалізовуватися протягом 4 років в декілька етапів. Під час першого етапу є наміри розробити дорожню карту для підприємств плодово-овочевого сектору. Також планується відкриття офісу в регіоні. Наступний етап - це інформаційна робота з підприємцями, проведення тренінгів та навчань по необхідній документації для виводу товарів на ринок ЄС.

Херсонська обласна рада

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон