Проблеми поточного фінансування закладів профтехосвіти змушують нас переглянути всю систему підготовки кадрів

Електронна петиція до Верховної Ради вперше набрала необхідні 25 тисяч підписів.Українці звернулися до парламенту з проханням підтримати урядовий проект закону про професійну освіту (№3231). І тепер народні депутати мають розглянути цей законопроект.

Чи вирішить цей закон в разі його прийняття нагальні питання профтехосвіти, а саме — фінансування ПТНЗ?

– Дійсно, питання фінансування ПТНЗ на даному етапі залишається чи не найболючішим для галузі. Для місцевих бюджетів така ноша виявилася непосильною, і в більшості регіонів наприкінці навчального року ПТНЗ опинилися під загрозою закриття. Даний законопроект (№3231) цих питань не торкається. Щоб вирішити питання фінансового забезпечення ПТНЗ, потрібно внести зміни до Бюджетного кодексу, і вони неодмінно будуть внесені.

Але ж проблеми поточного фінансування профтехосвіти, які так сколихнули освітянську спільноту, поставили суспільство перед необхідністю взагалі переглянути діючу систему підготовки кваліфікованих кадрів. Бо здебільшого вона неефективна і в нинішньому вигляді не здатна задовольнити потреби ринку праці, які постійно змінюються, – пояснив народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВР з питань освіти та науки Олександр Співаковський.

За словами Олександра Співаковського, наразі існує принаймні декілька поглядів на те, яким чином має далі розвиватися система профтехосвіти, з яких джерел фінансуватися. Ці погляди знайшли своє відображення у відповідних законопроектах. Один із них — згадуваний законопроект (№3231), що підготовлений Кабміном.

– Існує декілька поглядів на те, якою вона (система профтехосвіти. – Ред.) повинна бути, – розповів нардеп. – Зокрема, є погляд на те, що її потрібно розділити на дві складові, кожна з яких регулюватиметься окремим законом. Законом про базову професійну освіту – там де йдеться про робітничі кадри. І законом про вищу професійну освіту, це – рівень технікумів-коледжів. Відповідно йдеться і про різні джерела фінансування. Однак особисто я залишаюся прибічником того, що фінансування профтехосвіти — це загальнодержавний обов'язок, це зона державної політики, а тому ми повинні повернути фінансування профтехосвіти в зону державного бюджету, через відповідні субвенції.

Олександр Співаковський анонсував вже найближчим часом проведення парламентських слухань, присвячених обговоренню нагальних проблем профтехосвіти. За його словами, слухання призначені на 1 червня, їх тему окреслено так: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення».

Прес-служба народного депутата Олександра Співаковського

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон