Жінки - чверть військових-контрактників

Про особливості поточного призову на строкову військову службу та на військову службу за контрактом під час прес-конференції розповів військовий комісар Херсонського об'єднаного міського військового комісаріату полковник Олександр Зіньковський.

80 осіб подалися останнім часом на проходження військової служби за контрактом, з них вагома частина жінок, котрі знаходять своє місце в армії здебільшого як зв'язківці, але є серед них і розвідники, снайпери. На навчання в центр підготовки Військово-Морських сил з 15 осіб відправлено 6 жінок.

Тенденція до нарощування їхнього «контингенту» на військовій службі дедалі зміцнюється. Вагому роль у такому непростому виборі відіграють як престижність професії, так і ключові переваги — соціальні гарантії, рівень заробітної плати від 7 тисяч гривень, зазначає Олександр Зіньков­ський.

Серед повного соціального пакета: безкоштовне харчування або його грошова компенсація, 30 діб відпустки з виплатою матеріальної допомоги на оздоровлення. А ще безкоштовне здобуття освіти у вищих навчальних закладах, з якими Міноборони уклало контракти, кар'єрне зростання та скорочений пенсійний вік.

— Усі особи, котрі подали заяви на службу за контрактом, попередньо проходять навчання в спеціалізованих центрах підготовки за військово-обліковими спеціальностями або поновлюють раніше здобуті. І лише після цього направляються для подальшого проходження служби до військових частин. Не в зону АТО, а до військових частин, — підкреслює військовий комісар.

Непроста ситуація складається з проходженням строкової військової служби. Незважаючи на те, що місто Херсон останнім часом на 100% виконує завдання з обсягів призову юнаків, втім, кількість тих, хто ухиляється від служби, залишається доволі високою.

Неявка до військового комісаріату тягне за собою кримінальну відповідальність, пов'язану з позбавленням волі, однак навіть це не сприяє дисципліні. Упродовж березня-квітня поточного року до слідчих органів направлено документи на розшук та примусовий привід близько тисячі осіб.

Незалежно від того, прийшла повістка з'явитися до військкомату чи ні, через 10 днів після офіційного оголошення указу Верховного головнокомандувача про призов на дійсну військову службу громадянин, який підлягає призову, зобов'язаний самостійно прибути до військового комісаріату.

Цієї весни планується призвати 120 юнаків. І хоч план, здавалося б, цілком реальний, утім, стан здоров'я призовників, як з'ясовується під час проходження медичних комісій, є вкрай незадовільним. Зі слів військового комісара, мало не «епідемією» серед призовників є серцево-судинні за­хворювання та хвороби опорно-рухового апарату.

Олександр Зіньковський звернув увагу на те, що жоден з призваних на строкову службу не потрапив і не потрапить до зони АТО. Всі строковики несуть службу в тилових військових частинах після попередньої підготовки в навчальних центрах. Чимало з тих, хто проходив строкову службу, залишився на контрактну. Цього року збільшено обсяги призову до Держприкордонслужби.

Олена НЕЧИПУРЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон