Олександр Співаковський про зміни до регламенту українського парламенту

Серед нагальних питань, які українські парламентарі планують розглянути наступного пленарного тижня, буде законопроект про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України.

Цей документ, як відомо, готувався за участі представників Європарламенту і має на меті підвищити ефективність роботи Ради. Зокрема, серед його новел — посилення відповідальності нардепів за невиконання ними своїх депутатських обов'язків, збільшення годин роботи у сесійній залі, вдосконалення порядку підготовки та опрацювання законопроектів у комітетах тощо.

Напередодні Великодня, закриваючи засідання парламенту, спікер ВР Андрій Парубій закликав народних обранців використати свята для максимального ознайомлення з цим документом і внесення пропозицій до нього, щоб зміни до Регламенту проголосувати вже до кінця травня.

То чи вдалося нардепам знайти час для того, щоб ознайомитися із запропонованими авторами законопроекту змінами до регламенту Верховної Ради? — прокоментував народний депутат України від Херсонщини, перший заступник голови Комітету з питань науки та освіти Олександр Співаковський.

Як розповів нардеп, з цим документом він ознайомився ще до початку "великодніх канікул" і навіть встиг подати свої пропозиції до нього.

За його словами, в цьому законопроекті є чимало нововведень, які спрямовані на те, щоб покращити роботу парламенту, зробити її більш ефективною. Це стосується і підвищення відповідальності народних обранців, і нового формату роботи в сесійній залі і в комітетах.

"Там пропонується чимало нововведень, які фактично унормовують регламент Верховної Ради. З багатьма з них я погоджуюсь, але є також питання, з якими я категорично не можу погодитися", – сказав він.

Зокрема, за словами Олександра Співаковського, це стосується пропозицій щодо структури парламентських комітетів та їх назв.

"Наприклад, згідно даного законопроекту в українському парламенті вже не буде Комітету з питань науки та освіти. Але, вибачте, є Конституція України, в якій чітко сказано, що назви відповідних міністерств і відомств і відповідних комітетів повинні корелюватися.

Тобто, є Міністерство освіти та науки, отже має бути відповідний комітет. Натомість пропонується зробити Комітет гуманітарної політики, а освіта і наука нібито увійдуть туди як частина цієї гуманітарної політики. Але ми повинні розуміти, що в такому випадку увага до науки та освіти просто погіршиться, бо вона буде розмита. От і все...", – пояснив нардеп.

На думку Олександра Співаковського, якщо вже й змінювати назву Комітету, то на "Комітет з питань освіти, науки та інновацій". Це більше б відповідало тим завданням, що ставить перед собою профільний комітет.

"Свої пропозиції щодо цього я вже подав, але потрібна буде ще підтримка членів нашого комітету", – сказав він.

З ідеєю про перейменуванням комітетів, за словами нардепа, не погоджується більшість парламентарів. "Більшість комітетів не погоджується з цим. Тому, думаю, в цій частині нововведення не знайдуть підтримки "під куполом", – заявив він в інтерв'ю.

Прес-служба народного депутата
Олександра Співаковського

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон