Чому не варто боятися ОСББ

Зараз йде системна кампанія з дискредитації ОСББ: людей лякають, що ОСББ це дуже дорого, ніяких ремонтів і обслуговування більше не буде,а з 1 липня люди назавжди залишаться сам на сам зі своїми проблемами. Це - відверта брехня.

Протягом усіх цих років у ЖЕКів була фінансово-інформаційна монополія - люди навіть не мали права знати що й куди витрачається, а кошти при цьому системно розкрадались. Зараз вони всіма силами намагаються утримати грошові потоки, і розповсюджують «страшилки», - каже депутат від "Самопомочі" Альона Бабак.

Перший міф, що ОСББ - це дуже дорого. Це неправда - люди будуть платити ті самі кошти, що вони раніше платили ЖЕКу. Але при цьому жителі матимуть повну картину і звітність про те, на що витрачено гроші, а також можливість втручатись та впливати на прийняття рішень.

Наприклад, вирішити замінити всі лампочки на економічні, витратити на це певну суму грошей, але потім сплачувати менше за електроенергію. Жителі можуть вирішити виділяти більше коштів і господарювати на свій розсуд - але це є спільне право, а не обов'язок. Друга «страшилка», що капітальних ремонтів більше не буде.

По-перше, право на фінансування першого після приватизації капітального ремонту залишається - для цього жителям одного чи кількох будинків потрібно просто звернутись до місцевої ради з вимогою профінансувати такий ремонт (згідно положень п.7 ст.10 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду").

По-друге, оскільки тепер в місцевих бюджетах є гроші, жителі можуть звернутись до місцевої влади з пропозицією зробити цільову програму, наприклад, на фінансування розбудови чи капітального ремонту всього району. Важливо, що в такій програмі можуть брати участь також жителі приватних будинків, адже в багатоквартирних живе лише біля 50% людей, а доступ до ресурсів має бути рівним для всіх.

І остання брехня, що люди залишаться сам на сам зі своїми проблемами. Якщо до 1 липня ОСББ не створено і управляюча компанія не обрана - не біда, місцева влада за конкурсом обере для таких будинків управляючу компанію (це може бути навіть той самий реорганізований ЖЕК).

А якщо потім люди зорієнтуються і вирішать обрати іншу компанію або створити ОСББ - будь ласка, можливість вирішити буде завжди. Тож не варто боятися. Варто навчитися самим управляти своїм майном і своїми грошима. ОСББ – це інструмент ефективного управляння грошима, які раніше безконтрольно розчинялись в ЖЕКах.

По матеріалам Об'єднання "Самопоміч"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон