На грані краху опинилася лісова галузь Херсонщини

Уперше за новітню історію області на площу Свободи прийшли лісівники. Не для того, аби доповісти керівним "небожителям" про те, скільки пустельних пісків цієї весни залісили,а тому, що терпіти знущання нинішньої влади над важливою галуззю більше просто несила!

Для кого ліс — ділова деревина, гриби чи березовий сік, а для нашого краю, де буквально «дихає» найбільша у Європі пустеля, «докучаєвські бастіони» — єдине спасіння від пилових і піщаних бур. Не стане лісів — щезне все живе навкруги!

У руках людей — заклики і нагадування водночас: «Без лісу стане пустеля», «Допоможіть зберегти ліси Херсонщини», «Знищити ліси можна за рік, а щоб виростити їх — потрібні десятиліття»...

— Сьогодні державні лісогосподарські підприємства взагалі залишені без засобів до існування, — повідомила голова обкому профспілки працівників лісового господарства Марія Глод. — Через брак коштів близько 25% працівників цих під­приємств (а це більше 200 осіб) уже звільнилися. І звільнилися не тільки рядові робітники, а й головні спеціалісти, головбухи, головні економісти, інженерно-технічні працівники. Немає можливості забезпечити повноцін­ну роботу лісопожежних станцій. Біль­шість колективів працюють неповний робочий день. Вся лісова охорона працює практично 4 години на добу. Заробляти кошти самі не можемо, адже ліси Херсонщини не є ресурсними. Наше завдання — збереження і примноження рукотворних лісів. Сьогодні над ними нависла серйозна загроза!

— Тут зібралися люди, котрі небайдужі до долі лісового господарства, люди, яких довела до відчаю державна політика у галузі і її фінансування, — зауважив інженер лісових культур ДП «Великокопанівське лісомисливське господарство» Володимир Мазуркевич. — Моя думка: ми пізно зібралися. Раніше потрібно було, а не тоді, коли почали горіти і пропадати гектари лісу, ті, що садили наші батьки і діди!

Лісівники прямо заявляють: ситуація в лісовому господарстві є вкрай тяжкою, майже безнадійною. Ось промовистий приклад. Вирощений та невикористаний лісогосподарськими підприємствами садивний матеріал (7,8 мільйона сіянців!) буде приречений на загибель у розсадниках. У попередні роки щорічно у краї ство­рювалося лісових культур у межах 1000 гектарів, нині ж (і то завдяки енту­зіазмові лісівників) — утричі менше.

Лісові пожежні станції забезпечені кадрами лише на 10%. Немає пожежних спостерігачів, водіїв пожежних автомобілів, робітників лісопожежних бригад, трактористів. У паливні баки техніки хоч дніпровську воду заливай!

— Профспілки підтримують ваші сьогоднішні дії, — сказав, звертаючись до учасників протестної акції голова Херсонської обласної міжгалузевої ради профспілок Петро Лазник. Якщо ж уряд нічого не зробить для покращення ситуації у галузі, то, думаю, заходи доведеться вживати більш радикальні.

— Ситуація на сьогоднішній день справді дуже серйозна. Практично з лютого ми ведемо роботу і з Кабміном України, і з Адміністрацією Президента, і з Верховною Радою, намагаючись донести інформацію про те, що ліси Херсонщини не можна прирівнювати до тих, які ростуть, наприклад, у Західній Україні, — повідомив заступник голови ОДА Ігор Шепелєв. Домовилися до наступного. Факти пожеж, які трапилися у понеділок і в минулому місяці, ми виносимо на Раду оборони області і звертаємося до РНБО у Київ. Ставиться питання про безпеку у нашому регіоні, виходячи з настання пожежонебезпечного пе­ріоду. Наступне. У нас у суботу буде виїзне засідання бюджетного комітету Верховної Ради України. Ми з профспілками домовилися, що вони нас повинні підтримати. Ми маємо достукатися до кожного депутата парламенту. З новим Кабміном ми починаємо роботу практично з нуля!

Лісівники Херсонщини — люди мирні, але в даному випадку налаштовані рішуче. Зрештою, їх повинні підтримати всі мешканці краю. Інакше доведеться добиратися нашим дітям, а то, можливо, й нам у Скадовськ чи Каланчак на «кораблях пустелі» верблюдах...

Василь ПІДДУБНЯК
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон