Ромське диво у Цюрупинську

Як відомо, 8 квітня 1971 року у Лондоні відбувся перший Всесвітній ромський конгрес, де ромів світу було визнано єдиною не територіальною нацією, затверджено відповідні національні символи. З того часу людство відзначає Всесвітній день ромів.

Оскільки у складі учнів КЗ "Цюрупинська спеціальна ЗОШ І-ІІІ ступенів Херсонської обласної ради" є значна частина дітей із ромських сімей, тут було започатковано соціально-культурологічний проект «Романо дывэс», що у змістовному перекладі означає «Ромське диво».

Творчий звіт проектної діяльності проходив з 8 по 15 квітня. Це і відео фестиваль «Вільні душею, мов вітер у полі...», де учні 10 класу презентували авторські відеофільми про видатних ромів, їх символи, історію, традиції.

Із захопленням усі класи готувалися та презентували моделі стилізованого сучасного одягу з елементами циганського національного костюму.

Але з найбільшим ентузіазмом діти чекали підсумкового свята «Романо дывэс». Для цього спеціально шили костюми, готували декорації, пісні, танці, фрагменти вистав.

Яскраві спідниці, запальні танці, душевні пісні та захоплююча музика – все це придало святу романтизму та неповторності.

У черговий раз до школи завітав президент міжнародної громадської організації ромів «Кетане» Іваненко Юрій Миколайович. Він висловив щирі слова вдячності педагогічному колективу за вагомий внесок у справу соціалізації дітей ромської національної меншини.

У ході фестивалю була проведена акція «Від серця – до серця». Ми одна спільність – народ України, який прагне миру, злагоди, благополуччя. Ми всі гідні кращої долі і мусимо разом прагнути цього.

Алевтина ІВАШКОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон