Дешева рибка - погана юшка

Проблеми з видачею дипломів випускникам державних вузів вкотре назрівають на Херсонщині.

Ще торік Міністерство освіти і науки України децентралізувало друкування цих документів, дозволивши ректоратам інститутів та університетів замовляти його у будь-яких підприємств, але не дорожче, ніж за 34 гривні. Тоді у цей максимум багато хто заледве вклався, а тепер адміністрація вишів змушена шукати й додаткові способи зекономити, аби її не звинуватили у порушенні міністерських вказівок.

Скажімо, у Херсонському національному технічному університеті «вписалися» у нормативну ціну бланку диплома та додатку до нього, навіть із невеличким запасом.

Але тепер додаток до дипломів магістрів та бакалаврів має бути європейського зразка, тобто з дублюванням інформації англійською мовою. А вартість дублювання у ціну друку, звісно ж, не закладалася. Відтак, за переклад засадили власних фахівців. І то ще не все. За надання номерів дипломів та їх внесення до Єдиної державної бази освіти також беруть гроші, і ця послуга цьогоріч також подорожчала!

– Звісно, замовлення бланків дипломів у друкарні на місцях вийшло б дешевше. Однак у цих підприємств повністю відсутній досвід взаємодії із Єдиною державною базою освіти. І «напрацьовувати» його також немає часу – до завершення навчального року залишилися лічені тижні. Тому друкувати бланки буде, як раніше, одне з київських підприємств, яке виконувало наші замовлення і раніше, – каже ректор ХНТУ, професор Юрій БАРДАЧОВ. – У такій самій ситуації й інші вузи краю.

Треба зазначити, що якістю та зовнішнім виглядом дипломів за мінімальну ціну відверто не задоволена й частина випускників. За 34 гривні їм пропонують паперові носії інформації не надто естетичного вигляду, і не надто стійкі до механічних пошкоджень.

Майбутні магістри та бакалаври воліли б отримувати пластикові дипломи з сучасними ступенями захисту, але такі вироби нині коштують близько двохсот гривень. Студенти готові за них і доплачувати, та держава не дозволяє. А те, що їм пропонують натомість, видаючи це за «поліграфічні шедеври європейського зразку», аж ніяк не втілює результату копіткої п'ятирічної праці над здобуттям освіти.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон