У Новій Каховці батьки платять двічі

Завдяки втручанню батьків у Новій Каховці вирішили заборонити примусовий збір коштів у навчальних закладах.

Скликання ревізійної комісії і майже революційні "оргвисновки" керівництва відділу освіти Новокаховської міськради спричинила скарга матері одного з учнів місцевої загальноосвітньої школи №8 до управління освіти і науки Херсонської ОДА. Вона порушила тему непрозорості і відсутності доступу інформації щодо витрат коштів, які збирають батьки.

За словами освітян, незалежна аудиторська перевірка показала, що жодних порушень у школі №8 допущено не було, проте зауваження від батьків не припинилися.

Тож начальник відділу освіти Оксана Якубова видала наказ, яким зобов'язала керівників усіх навчальних закладів міста вжити заходів щодо заборони примусового збору батьківських коштів, відкриття спеціальних реєстраційних рахунків для обліку операцій отримання благодійних внесків в органах Державної казначейської служби, а також щоквартального оприлюднення звітів про використання батьківських коштів.

"Наші реалії такі, що без батьківської допомоги школи приречені. Бюджетних коштів не вистачає на все — починаючи від крейди і завершуючи ремонтом та придбанням якоїсь техніки. Справа в тому, що держава фінансує освіту лише за захищеними статтями — зарплата, харчування дітей і енергоносії та невеличка частка медикаментів. Як може, допомагає нам і громада.

Скажімо, протягом останніх 10 років на ремонти дахів, каналізації, систем водопостачання тощо було витрачено понад 38 млн. гривень. Натомість усе, що пов'язане з поточними ремонтами, робиться зусиллями самих педагогічних колективів і батьків", — коментує Оксана Якубова.

За її словами, поки держава не повернеться обличчям до освіти і не почне фінансувати її відповідно до потреб, а не за залишковим принципом, доти без батьківських благодійних внесків не обійтися. Просто — не вижити. Тим більше, що протягом останніх років усі бюджетні установи змушені працювати в режимі жорсткої економії.

"Що ж стосується звернення батьків дитини зі школи № 8, то їхні зауваження були дуже слушними, — стверджує начальник міського відділу освіти. — Кожен батько повинен знати, на що пішла кожна витрачена гривня, і ця інформація має бути прозорою для всіх.

У даному випадку ця мати зробила великий поштовх до того, аби це сталося, за що ми їй дуже вдячні. І вже зараз будь-хто з батьків може ознайомитися зі звітами щодо використання своїх благодійних внесків на сайтах шкіл міста".

Аналогічне питання порушили й батьки учня однієї зі шкіл Каховки. Після обговорення пропозиції на тамтешніх батьківських зборах скинутися на придбання сучасного телевізора для першого класу частина з присутніх висловила зауваження: а чи використовуються якісь інші методи залучення коштів у вигляді грантів, асигнувань із бюджету або ж за допомогою меценатів і спонсорів?

Як виявилося — ні. Як констатували згодом представники відділу освіти Каховської міськради, керівництво даної школи «не вживає достатніх заходів щодо залучення позабюджетних коштів і покладається виключно на батьківські внески».

"Подібні проблеми і невдоволення деяких батьків виникають через бідність освітньої галузі, — вважає начальник відділу освіти Каховської міськради Михайло Гончар. — Ми проти цілковитої заборони благодійних внесків від батьків, але наполягаємо на тому, що вони повинні бути цілком добровільними. Батьківський вклад у школи чи дитсадки й без того досить значний, адже вони фінансують їх у вигляді своїх податків.

Водночас ми робимо все можливе, аби мінімізувати залучення благодійних внесків. Приміром, у ЗОШ № 1 вдалося за допомогою меценатів придбати недешевий сучасний фізико-математичний клас, торік почали роботу з заміни вікон у всіх навчальних закладах, на що виділяється 3,5 млн. грн. з міського бюджету.

Але коштів не вистачає. Приміром, з необхідних лише на миючі засоби для шкіл і дитсадків 1,2 млн. грн. на рік нам виділено тільки 120 тис. грн. А це — крапля в морі..."

Олег БАТУРІН
"Новий день"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон