Біженці на Херсонщині уже втомилися по судах бігати

Щомісяця на Херсонщину з окупованого Криму та непідконтрольних українській владі територій на сході переїжджають десятки родин біженців із дітьми.

І одразу стикаються з проблемою: численні види соціальної допомоги на них не оформити, оскільки видані окупантами чи сепаратистами «документи» в державі не визнаються.

Тож із такою довідкою про народження доводиться йти до РАЦСу, аби отримати довідку про відмову у реєстрації. Потім з нею чимчикувати до місцевого суду, і подавати позов про визнання факту народження. А з судовим вердиктом – знову до РАЦСу. І цей порядок ще називають «спрощеним»!

Лише нинішнього року до судів у сусідніх із Кримом Генічеського, Каланчацького, Новотроїцького районів Херсонщини з такими позовами звернулися понад сто вимушених переселенців та їх законних представників.

Як правило, їх задовольняють, але процес триває не один день:суди, як правило перевантажені, у суддів є чимало й інших справ. А позивачам для облаштування життя на новому місці і допомога потрібна негайно, і часу на ходіння по інстанціях катма. Тож вони пропонують скоротити «ланцюжок», замкнувши його суто на реєстраційні органи.

Адже реальну перевірку факту народження дитини на окупованій території ні українські суди, ні РАЦСи однаково не здійснюють – наразі це неможливо.

То чому б не сконцентрувати виконання формальностей в одному місці, аби не влаштовувати біженцям ще й біганину по чиновниках? Простіше один раз внести відповідні зміни до Громадянського Кодексу, ніж у судах «штампувати» сотні однотипних рішень!

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон