Школу майбутнього будують у Херсоні фінські майстри

Громада Херсона спільно з Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО (Гельсінки, Фінляндія) будує справжню школу майбутнього.

Для цього просто з Фінляндії у обласний центр привезли готовий двоповерховий модуль виключно з натуральних матеріалів – металу та деревини вартістю 2,5 мільйони євро. Міськрада Херсона оплатила виготовлення для нього фундаменту за 1,2 мільйони гривень, а всі інші роботи взяли на себе фінські фахівці.

Модуль встановлюють на території загальноосвітньої школи № 21 в приміському селищі Антонівці. І дітлахи за цим процесом спостерігають із справжнім захватом: їм уже розповіли, що аналогів такої навчальної споруди в Україні ще немає!

Приміром, батареї центрального опалення та труби для двоповерхівки фінський проект узагалі не передбачає – електроенергію для будівлі постачатимуть сонячні батареї на даху загальною площею триста квадратних метрів. А на додачу, буде ще й потужна система рекуперації, яка дозволить регулювати температуру вихідних та вхідних потоків повітря у вентиляції, аби в спеку класи охолоджувалися, а в холоди там було тепло без використання надто дорогих кондиціонерів.

– Зараз наша школа знаходиться у старій хаті-мазанці, що їй уже 146 років виповнилося. Нова будівля із сімома світлими й просторими класами, читальним та актовим залами, душовими та роздягальнями «під ключ» порівняно з нею виглядатиме, наче космічний корабель, – поділилася із «Голосом України» враженнями директор Антонівської ЗОШ-21 Галина Лугова.

– Але найголовніше, що модуль із Фінляндії дозволить прийняти ще понад двісті дітей, вдвічі збільшивши кількість учнів. Адже зараз у нашому селищі чотириста із шестисот дітей змушені їздити вчитися до Херсона – у єдиній селищній школі для них просто немає потрібної кількості місць. А «на підході» маємо ще чотириста малюків дитсадівського віку – в Антонівці бебі-бум селищного значення у розпалі!

Начальник міського управління освіти Юрій Ніконов каже, що модульний корпус для початкових класів у Антонівській ЗОШ-21 прийме учнів уже першого вересня, в рамках проекту «Зелена школа». Побоюватися затягування робіт немає підстав – фінські майстри працюють швидко та якісно. Партнери з НЕФКО наголошують, що «зелений» проект для України є пілотним. І сподіваються, що такі дружні до екології шкільні будівлі незабаром з'являться і в інших регіонах нашої держави.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон