П’ятий тиждень Великого Посту, що можна їсти?

У православних християн триває Великий Піст, продовжимо розмову про його особливості.

У п'яту неділю Великого Посту здійснюється пам'ять преподобної Марії Єгипетської, яка є заступницею грішникам, що розкаялися.

Особливості харчування

Харчування таке, як і на попередніх тижнях, за винятком того, що у четвер цього тижня можна їсти варену їжу з олією. Послаблення для мирян діють.

Зразок меню Меню може бути складено за бажанням кожного віруючого, враховуючи наступні кулінарні рекомендації:

сніданок: пісні овочеві оладки, чай, компот або кисіль;

обід: пісний суп з квасолею і галушками;

підвечірок: салат із капусти з яблуками;

вечеря: картопляне пюре з кабачковою ікрою.

Супи Перше блюдо повинно бути присутнім у харчуванні тих, хто постить щодня. Чудовим варіантом для подібного раціону послужить кабачковий, томатний або морквяний суп.

Каші Крупи представляють неабияку цінність у раціоні кожної людини. Корисні блюда рекомендується готувати з рису, перловки, гречки, геркулесу тощо. Поліпшити смак приготовленої каші можна, якщо додати у неї шматочки свіжих або заморожених фруктів або овочів, сухофрукти, цукати, горіхи.

Котлети Дане блюдо відноситься до енергетично цінних. Дозволяється готувати котлети з овочів і грибів.

Салати Вітамінізовані продукти допоможуть віруючому зберегти енергію і зміцнять організм необхідними речовинами. Салати готують на основі фруктів або овочів, у якості заправки використовують рослинне масло або свіжовичавлений сік фруктів.

Напої Пріоритетом посту є вітамінізовані та освіжаючі напої, приготовлені на ягодах, овочах і фруктах.

Що можна їсти на цьому тижні

Понеділок, 11 квітня – сухоїдіння (хліб, сирі овочі, фрукти, сухофрукти, мед, горіхи).

Вівторок, 12 квітня – варена рослинна їжа без олії.

Середа, 13 квітня – сухоїдіння (хліб, сирі овочі, фрукти, сухофрукти, мед, горіхи).

Четвер, 14 квітня – варена рослинна їжа без олії.

П'ятниця, 15 квітня – сухоїдіння (хліб, сирі овочі, фрукти, сухофрукти, мед, горіхи).

Субота, 16 квітня – варена їжа з додаванням рослинної олії, вино.

Неділя, 17 квітня – варена їжа з додаванням рослинної олії, вино.

Рецепти для пісного меню

Пісні котлети

Тут варіантів досить багато. Проблема тільки в тому, щоб ці варіанти склалися в одну котлету. Склеїти дрібно натерті овочі у однорідну масу допоможе борошно, картопляне пюре, манна крупа.

Знадобиться: 4 картоплини, 2 невеликі моркви, 2 – 3 ст. л. консервованої кукурудзи, 2 – 3 ст. л. консервованого горошку, 1 ст. л. лимонного соку, ½ цибулини, сіль, перець чорний, перець чилі, куркума, 2 – 3 ст. л. борошна, панірувальні сухарі, рослинна олія для смаження

Приготування: картоплю і моркву відварити (моркву відварити до напівготовності, потім почистити, нарізати дрібними кубиками). Дрібно нарізати цибулю і обсмажити її. Змішати горох, кукурудзу і моркву. Почистити картоплю, потовкти її, додати цибулю та інші овочі. Покласти борошно. Перемішати все і зліпити котлети. Обваляти у сухарях і смажити на рослинній олії.

Омлет з овочами без яєць

Незважаючи на те, що яйця вживати не можна – омлет приготувати можна.

Знадобиться (на 2 порції): 2 помідори, ½ молодого кабачка, 4 – 5 оливок, 5 ст. л. борошна, рослинна олія, 1/3 ч. л. соди. Паприка, чорний перець, коріандр

Приготування: Дрібно нарізати помідори, кабачки очистити й нарізати дрібним кубиком. Крупні оливки розрізати. Помідори і кабачки обсмажити на рослинному маслі до м'якості. Додати прянощі. Борошно розвести невеликою кількістю теплої води з содою. Розмішати щоб не було грудочок. Довести до консистенції рідкої сметани з допомогою теплої води. Посолити. Залити рідким тістом м'які овочі, кинути оливки і закрити кришкою. Довести омлет до готовності.

Майонез з квасолі

Знадобиться: 1 банка білої квасолі, 300 мл рослинного масла, цукор і сіль, 1 ч. л. гірчичного порошку, 2 ст. л. лимонного соку

Приготування: Вилити з банки з квасолею воду в окрему мисочку. Квасолю пропустити у блендері, посолити і поперчити. Додати цукор. Додати гірчицю, не перестаючи збивати, налити тонкою цівкою олію. Вичавити в майонез сік, ще раз збити і прибрати на зберігання (може стояти до 10 днів у холодильнику).

Смачного вам Посту!

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон