Що можна їсти херсонцям у четвертий тиждень Великого Посту

Четвертий тиждень Великого Посту має власні особливості. Вважається, що цей тиждень є тижнем підйому духовного життя. У харчуванні – відмова від риби.

Субота – день пам'яті батьків. Спеціально відведений час для молитов за душами померлих найближчих нам людей – батьків.

Неділя – день пам'яті Преподобного Іоанна Лествечника, який вчив людей боротися із гріхом.

Четверта седмиця Великого посту вважається найсуворішою, а тому слід особливо уважно стежити за харчуванням. Впродовж цього тижня варто їсти тільки рослинну їжу. З раціону взагалі повинні бути виключені страви з риби.

Але, як завжди, нагадуємо, що Піст це не дієта, а Церква не Інквізиція. Всі суворості розраховані у першу чергу на тих, хто має певний духовний сан, або ченців.

Що ви можете з'їсти у четвертий тиждень посту?

Овочі, фрукти, злаки різних сортів. Заборонена їжа тваринного походження (молоко, яйця, риба та м'ясо). З понеділка по п'ятницю, якщо ці дні не мають якогось свята (Церковного), не використовують й рослинне масло. У четвер, 7 квітня, на честь Благовіщення, дозволяється риба.

Однак, слід пам'ятати, що всі ці правила, передбачені Монастирським Статутом. Миряни (тобто не ченці), зазвичай тримають більш м'який Піст – наприклад, обмежуючись лише тим, що виключають з харчування їжу тваринного походження й рибу (або рибу в будні дні).

Як харчуватися:

Понеділок, 4 квітня – суровий піст (сухоїдіння): хліб, сирі фрукти й овочі, сушені фрукти, мед, горіхи.

Вівторок, 5 квітня – вживається варена їжа рослинного походження, без додавання олії.

Середа, 6 квітня – суровий піст (сухоїдіння): хліб, сирі фрукти й овочі, сушені фрукти, мед, горіхи.

Четвер, 7 квітня – вживається варена їжа рослинного походження, без додавання олії.

П'ятниця, 8 квітня – суровий піст (сухоїдіння): хліб, сирі фрукти й овочі, сушені фрукти, мед, горіхи.

Субота, 9 квітня – вживається варена їжа рослинного походження, з додаванням олії, хліб, вино.

Неділя, 10 квітня – вживається варена їжа рослинного походження, з додаванням олії, хліб, вино.

Ми вже не раз говорили про те, що Великий піст, це зовсім не привід для того, аби відмовитися від смачних блюд. Навіть ласунам є чим себе порадувати. Більше того, пісні солодощі куди корисніші, ніж ті, до яких ми звикли у буденному житті.

Чим можна ласувати у Великий піст?

Можна їсти натуральний мед, чорний шоколад без начиння, горіхи, фруктове та ягідне варення, джеми, сухофрукти.

Радимо приготувати:

Енергетичні батончики

Інгредієнти:
- насіння соняшнику (очищених) – 20 г.
- грецький горіх – 30 г
- злакові пластівці – 1 стакан
- родзинки – 50 гр
- очищені банан – 2 шт.
- яблука – 2 шт.

Приготування:
Яблука – натерти, банани – пюрировати (натерти через сито, або збити у блендері), горішки розтовкти. Змішайте всі інгредієнти, у тому числі насіння соняшнику, зернові та родзинки. Вкрийте противень пергаментом, вилийте суміш. Випікайте при температурі 180 градусів 20 – 25 хвилин. Поки випічка гаряча – наріжте на невеликі прямокутники.

Пісний Брауні

Інгредієнти:

- какао-порошок – 3 столові ложки
- просіяна пшенична мука – 2 столові ложки
- цукор – 2 столові ложки
- грецький горіх – ½ столової ложки
- невелика кількість солі та харчової соди
- яблучне пюре – 1 маленька баночка

Приготування:
Силіконові форми змастіть рослинною олією і покладіть на дно кожної форми невелику кількість подрібнених горіхів.

Яблучне пюре змішайте з невеликою кількістю теплої води. У окремій мисці змішайте борошно, цукор, соду й сіль. Введіть суху суміш у яблука, ретельно перемішайте. Додайте горіхи, що залишилися.

Готове тісто покладіть у форми й дайте час відстоятися. Після цього – відправте у мікрохвильову пічку, яку включіть на максимальну потужність – на 3 хвилини. Виймайте з форм у гарячому виді.

Вівсяні «хрустики»

Інгредієнти:

- вівсяні пластівці «Геркулес» – 2 столові ложки
- цукор – 0,5 стакану

Приготування:
На розігріту сковороду висипайте пластівців і цукор майже відразу. Зробіть «середній» вогонь, перемішуйте суміш постійно (щоб не підгоріла). Коли цукор почне танути і стане «золотавого-коричневого» кольору (карамель) – страва готова. Пересипте у окремий контейнер, дайте охолонути.

Сорбет з червоних апельсинів

Інгредієнти:

- Сіцілійський червоний апельсин – 10 шт.
- Мед – ½ столові ложки
- вода – 1,5 столові ложки

Приготування:
Апельсини помийте під гарячою водою, акуратно відділяють цедру (вона знадобиться для приготування). У маленьку каструлю з водою додайте мед і 1,5 столові ложки цедри. Постійно помішуючи, доведіть сироп до кипіння на середньому вогні. Коли інгредієнти почнуть в'язнути – знімайте з вогню.

Вичавте сік одного апельсину. На інших фруктах з кожного шматочку зніміть плівку. Покладіть шматочки у кухонний комбайн, залийте соком та сиропом – збийте. Помістіть масу в контейнері і відправите у морозильник щонайменше на 5 – 6 годин.

Смачного вам Посту.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2022 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: kherson.inform@ukr.net, контакти, архів