У ЧБЗ місцева влада намагається забрати вісімнадцять га землі

Працівники Чорноморського біосферного заповідника б'ють тривогу.

У ЧБЗ місцева влада намагається забрати вісімнадцять гектарів землі, що належить до охоронної зони. Причому рішення про це ухвалили, навіть не спитавши думки науковців, а громадське обговорення влаштували «заднім числом». Апетити чиновників вражають: йдеться про куш у десятки мільйонів гривень!

Позиція науковців

- Земельна ділянка, про яку йде мова, знаходиться всього у 440 метрах від курортного селища Залізний Порт у Голопристанському районі Херсонщини. До охоронної зони заповідника вона ввійшла ще 1973 року згідно постанови Кабінету міністрів України, - коментує директор Чорноморського біосферного заповідника Анатолій Юрченко. - Аж тут з Голопристанської райдержадміністрації приходить запит стосовно статусу цих земель. Ми почали наводити довідки, і з'ясували, що розпорядження РДА про погодження проекту землеустрою ділянки вже є, і громадські слухання з цього приводу блискавично провели. Але ж ні продавати заповідні землі, ні щось на них будувати не можна без зміни їх статусу. А такої зміни не було. Тому звернулися до прокуратури із проханням вжити заходів до відміни розпорядження Голопристанської РДА, як такого, що суперечить вітчизняному законодавству. Хоча жодної відповіді на наше звернення так і не отримали.

Вартість «сотки» землі на чорноморському узбережжі Херсонщини, та ще й поруч із пляжем, на вторинному ринку стартує від десяти тисяч доларів США. Відповідно, вся ділянка, яку намагаються відібрати в заповідника, «тягне» на вісімнадцять мільйонів доларів, а у перерахунку на національну валюту сума і поготів виходить захмарна. Бажаючих стати її власниками навіть у кризу буде задосить. І держслужбовці палко запевняють, що оборудка законна.

Позиція влади

- Особисто до мене чотири рази зверталися впливові «гінці» з проектом облаштування на згаданій ділянці 120 «дач». Цю пропозицію виносили на містобудівну раду, і щоразу її відхиляли. Та якщо на землю біля Залізного Порту є такий попит, чому б не продати її з публічного аукціону, і не заробити грошей до бюджету? В цьому немає нічого поганого, - зазначає начальник управління містобудування та архітектури Херсонської облдержадміністрації Григорій Ходін. – А щодо приналежності земель до Чорноморського біосферного заповідника, то доказів цього немає. Є схема охоронної зони ЧБЗ ще від 1985 року. Проте її межі затверджують кожні десять років, тож документ уже втратив силу. За нашими даними, згадані 18 гектарів біля моря ще 2006 року включили до генерального плану розвитку селища Залізний Порт, як рекреаційні території. Тоді адміністрація заповідника проти цього не протестувала. А щойно постало питання про відкритий продаж ділянки, як посипалися звинувачення у зазіханнях на охоронну зону.

Замість резюме

Словом, обидві сторони конфлікту наполягають на своїй правоті, і поступатися на збираються – дуже вже великі «ставки у грі». Тому встановлювати, на чийому боці правда, найшвидше доведеться у суді, і справа може розтягнутися на місяці, якщо не на роки – таке буває часто. Працівники ЧБЗ кажуть, що їм не звикати: за роки української незалежності відбили кілька спроб захоплення заповідних земель для будівництва нелегальних пансіонатів, рибальсько-мисливських господарств та приватних баз відпочинку. Щоразу для звільнення «окупованих» ділянок доводилося залучати правоохоронців, державну виконавчу службу, екологічні відомства, засоби масової інформації, тож часу, коштів та нервів такі «війни» спалили чимало. Наша пісня гарна й нова – починаймо її знову?

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон