Олег Романюк: «Земельна» комісія Херсонської міськради працює у посиленому режимі

Депутати, що входять до комісії, просто не в змозі охопити всі землевпорядні питання, що накопичилися протягом тривалого часу.

І щоб якісно опрацювати кожен документ, врахувати, перш за все, інтереси громади і кожного херсонця, члени постійної депутатської комісії вирішили проводити позачергові засідання.

В найближчі п'ятницю і вівторок депутати зберуться для підготовки проектів рішень на березневу сесію міської ради. Крім того, щосереди відбуваються планові засідання.

У середу, 17 лютого всі члени комісії з питань містобудування, архітектури та регулювання землевпорядних відносин взяли участь у засіданні і працювали над тим, щоб найбільша кількість звернень громадян про виділення ділянок у власність були винесені до сесійної зали (це стосується приватного сектору).

Другий, не менший за обсягом, перелік питань, що стосуються продовження терміну оренди або видачі нових дозволів на оренду. Ми розуміємо: чим швидше спрацюємо, тим скоріше орендна плата надходитиме до бюджету. У працездатності депутатів 7-го скликання не може бути сумнівів.

Єдине, що гальмує роботу – недостатній темп підготовки документів управлінням земельних ресурсів. Ми практично наступаємо їм на п'яти. І вимагаємо від фахівців видавати нам документи з юридичними висновками у порядку їх надходження, за хронологією.

Ми сподіваємось, врешті знайти порозуміння зі спеціалістами виконавчого комітету і відпрацювати дієвий механізм розгляду питань, на вирішення яких очікують і прості херсонці, і підприємці, і врешті – громада.

Зараз ми працюємо над тим, щоб подовжити терміни дії оренди земельних ділянок. Не секрет, що бізнесменам, які тільки-но отримали такі дозволи, доводиться відразу ж збирати документи на їхнє продовження. Щоб розірвати замкнене бюрократичне коло, потрібен комплексний підхід.

Поки не має рішення, але на рівні домовленостей існує пропозиція: строк оренди залежатиме від кількох чинників. Якщо підприємство стабільно працює і сплачує податки, розташовується у промисловій зоні з капітальними будівлями, то для таких строк оренди становитиме до 15 років. Для магазинів термін може визначати сам заявник, ми пропонуємо від 5 до 10 років. Підприємствам, які мають тимчасові споруди, термін оренди може бути меншим – 3-5 років.

Рішення приймаються виважено. Депутати «земельної» комісії відхилили 4 спірні питання з викупу землі. Вони вимагають доопрацювання. У першій заяві йшлося про продаж земельної ділянки на території Центрального ринку, у другій – на розі вул. Миру і Кулика.

При чому, у другому випадку приватній особі відходила частина території, яка є прохідною до багатоквартирного будинку. У третьому випадку – ділянка не пройшла державну експертизу. В останньому – вартість землі значно занижена, в порівнянні з ринковою.

Ще одне з питань, над яким доведеться добре попрацювати членам «земельної» комісії, – виділення 10 соток землі по заявам громадян. На минулому засіданні ми стикнулися з 55-ма заявами, датованими одним числом. Вони – на розгляді.

Складність у тому, що законодавство не дає чітких пояснень, в якій черговості можна виділяти ділянки жителям міста. Так, кожен громадянин України має право на отримання земельної ділянки за його заявою.

Але потрібно врахувати соціальний стан заявника і визначити, кому в першу чергу такі наділи видавати. Тут потрібна участь і громадськості, і рішення всіх депутатів. Тому ми винесемо це питання на розгляд всього депутатського корпусу.

Олег РОМАНЮК

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон