Андрій Дмитрієв: Влада у Херсоні повинна бути прозорою

Херсонська "Самопоміч" йшла на вибори з твердими намірами зробити наше місто максимально відкритим, а управління Херсоном - публічним, прозорим і зрозумілим для городян.І на сьогодні всі дії депутатської фракції цієї політичної сили в міській раді здійснюються в рамках зобов'язань перед виборцями, з якими "Самопоміч" йшла до місцевих рад.

Так, нещодавно керівник фракції "Самопомочі" у Херсонській міськраді Андрій Дмитрієв подав на розгляд чергової сесії важливий для нашого міста проект "PROZORRO" - це впровадження відкритих майданчиків електронних закупівель в Херсонській міській раді і на комунальних підприємствах, засновниками яких є міськрада.

Прогресивна частина депутатів Херсонської міської ради, які прагнуть справжнього оновлення міської влади, підтримали пропозицію від "Самопомочі" і на минулому сесійному засіданні цей проект був прийнятий для впровадження в життя у місті Херсоні.

- Андрій Миколайович, розкажіть, так що собою являє проект "PROZORRO"?

- Одразу хочу відзначити, що навіть "свинячими" скандалами, якими відзначилася минула сесія Херсонської міської ради, не вдалося завадити депутатам підтримати дуже важливе для нашого міста рішення по створенню майданчика електронних закупівель.

Це дійсно історичне для Херсона рішення, яке дозволяє зробити бюджетні закупівлі максимально прозорими, виключити зловживання при закупівлях за бюджетні гроші і, відповідно, отримати можливість економії бюджетних коштів.

Для розуміння важливості та необхідності впровадження цього проекту, наведу конкретний приклад: у Херсоні за минулий 2015 рік, без використання тендерної процедури, було закуплено за бюджетні гроші на 498 мільйонів гривень товарів і послуг. При тому що за тендерною процедурою, де відбувалися торги (які також викликають чимало запитань...) - було закуплено всього на 369 мільйонів гривень.

Тобто, по суті, використовувалася будь-яка можливість, дробилися суми закупівель для того, щоб уникнути тендерної процедури, а на свій розсуд укладати договори на постачання товарів та послуг.

І ось тепер, за ініціативи фракції «Самопоміч» у міській раді в цьому непрозорому процесі поставлено крапку. Адже основна мета всього, що ми робимо - це повернути довіру людей до міської влади і максимально сприяти діалогу та обміну інформацією між ними. Жити і працювати потрібно цивілізовано і відкрито.

- Чи апробована ця система в Україні, який позитивній досвід від втілення проекту?

- Досвід використання електронного майданчика "PROZORRO" в інших містах показує, що при закупівлі за бюджетні кошти економія становить в деяких випадках до 65% від передбачуваної суми закупівлі.

Як це буде проходити у нас в Херсоні? Ми обов'язково будемо аналізувати та інформувати громадськість, яким чином це відбувається у нас і скільки завдяки цій системі ми змогли заощадити грошей для міста і для реалізації різних міських програм.

Статистика показує, що економія складає не менше 7 відсотків при бюджетних закупівлях. Це величезні гроші, які міський бюджет тепер має можливість заощадити: якщо економія складе навіть 10 відсотків - це 50 мільйонів (!), що дорівнює сумі профінансованих на ремонт всіх доріг міста Херсона.

Вдумайтесь, ці кошти отримаємо тільки від того, що змінюється система закупівель... але я впевнений що реальна сума економії буде набагато більшою!

Зараз ми зробили перший крок і зробили ми його одними з перших серед обласних центрів в Україні. На сьогоднішній день тільки в Києві і Дніпропетровську користуються цією системою, а у Львові рішення про те, що закупівлі будуть здійснюватися через систему "PROZORRO" ухвалено міськрадою лише 13 січня поточного року, в рамках такого ж пілотного проекту. Отже, - Херсон "задніх не пасе".

- Дуже приємно, але як це практично запрацює в Херсоні?

- Це дуже корисна справа, яка працюватиме для людей, хоча і не є панацеєю від усіх бюджетних проблем. Природно, будь-яка система вимагає поточних коригувань. Вже сьогодні надходить багато запитань від розпорядників коштів про те, як ми будемо працювати, у нас немає людей і так далі. Якщо не хотіти, то ніколи нічого і не вийде.

Наступний етап реалізації проекту, який плануємо внести на розгляд наступної сесії міськради, - це заборонити департаменту фінансів оплачувати договори, які не пройшли або тендерну процедуру або аукціон на електронному майданчику міської ради.

Тепер всі закупівлі, які проводяться за бюджетні гроші можна буде простежити в режимі реального часу. Для участі в торгах немає необхідності збирати величезну кількість документів в паперовому вигляді, їх подає тільки компанія-переможець при укладанні договору. Отже, переваги очевидні - для бюджету і для підприємців.

- Головне, щоб ці переваги відчули всі херсонці, які потерпають від злиднів і корупції у владі...

- "Самопоміч", з самого початку існування цього політичного проекту, ставить одним з головних завдань своєї діяльності боротьбу з корупцією на усіх щаблях влади. З цією бідою можна боротися різними способами, але головне в цьому питанні - ліквідувати причини цього ганебного явища, щоб сама система влади не дозволяла зловживати повноваженнями.

Ліквідувати причину, а потім вже боротися з наслідками: якщо бюджетні гроші будуть рухатися прозоро, то буде менше спокуси у чиновників їх вкрасти. І ми планомірно і цілеспрямовано працюємо в цьому напрямку - всі дії влади у Херсоні повинні бути прозорими і зрозумілими для людей.

Прозорість бюджетних закупівель - це лише перші кроки. Далі ми будемо вносити зміни у систему управління містом на всіх напрямках, щоб чиновник не мав жодної шпаринки для зловживань, а громадськість мала повну інформацію про те - як і що робиться у місті. Тільки таким чином ми повернемо довіру до системи влади, до реформ і до змін в країні в цілому.

- Успіхів вам, дякую за цікаву розмову.

Марина УСЕНКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон