Херсонці, обережно поводьтеся з газом!

Херсонці, обережно поводьтеся з газом!
Звернення до суб'єктів господарювання закладів громадського харчування та населення Херсонської області з метою попередження аварій під час експлуатації газових балонів.

Щороку під час експлуатації балонів зрідженого вуглеводневого газу в закладах громадського харчування трапляються аварії. Їх наслідки можуть бути трагічними – від травмувань до смерті працівників та відвідувачів.

Державна Служба України з питань праці приводить приклади таких випадків, які сталися у січні минулого року в деяких містах України:

- в одному з харківських кафе для обігріву використовували балон зрідженого вуглеводневого газу, внаслідок чого виникла пожежа – постраждали троє відвідувачів;

- Одеська область: в кафе через виток газу з газобалонної установки вибухнула газоповітряна суміш - постраждали дев'ятеро осіб.

Основні причини нещасних випадків - порушення власниками закладів громадського харчування Правил безпеки систем газопостачання; Правил будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском; вимог паспортів заводів-виробників газових приладів та інструкцій по експлуатації газових приладів, а саме:

- самовільна газифікація закладів громадського харчування;

- самовільне встановлення додаткового газового обладнання та балонів зрідженого вуглеводневого газу без проектної документації та в не призначених для цього приміщеннях;

- неякісне проведення перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів спеціалізованими організаціями;

- не надання працівникам спеціалізованих підприємств газового господарства доступу до огляду та ремонту газового обладнання закладів громадського харчування та ін.

Окрім того, на думку фахівців Головного управління, великою проблемою області є заправка балонів зрідженим вуглеводневим газом в непередбачених для цього місцях (до яких відносяться автомобільні газонаповнювальні пункти) при відсутності контролю рівня наповнення балонів та огляду їх технічного стану.

Важливо! Балони зрідженого вуглеводневого газу мають наповнюватися лише на газонаповнювальних станціях або пунктах, де застосовують їх ваговий контроль.

Поставлення зрідженого вуглеводневого газу в балонах безпосередньо абонентам i заміна балонів повинні виконуватися працівниками газонаповнювальних станцій (пунктів).

Також, власники закладів громадського харчування можуть придбати балони зріджених вуглеводневих газів в спеціалізованих магазинах з продажу зріджених вуглеводневих газів (підприємство торгівлі), що здійснюють реалізацію зріджених вуглеводневих газів споживачам у побутових балонах.

Особи, які користуються газовими приладами, апаратами та балонами зріджених вуглеводневих газів, зобов'язані:

- пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці;

- пройти інструктаж з безпечних методів роботи;

- забезпечувати збереження і утримання в чистоті газового обладнання та балонів
зрідженого вуглеводневого газу ;

- слідкувати за нормальною роботою газового обладнання, димоходів і вентиляції, перевіряти тягу перед включенням та під час роботи газових приладів з відведенням продуктів згоряння газу в димохід;

- після закінчення використання газу перекрити крани на газових приладах і перед ними, а при розміщенні балонів всередині кухонь додатково перекрити вентилі на балонах;

- при несправності газового обладнання викликати працівників підприємства газового
Господарства.

При появі в приміщенні запаху газу негайно припинити користування газовими приладами, перекрити крани до приладів і на приладах, відчинити вікна і кватирки для провітрювання приміщення. Викликати аварійну службу.

Забороняється запалювати вогонь, курити, вмикати і вимикати електроосвітлення і електроприлади, користуватися електроінструментом, електричними дзвінками, мобільними телефонами, тощо.

Перед тим, як вмикати світло або запалювати вогонь у підвальних приміщеннях, переконайтеся у відсутності запаху газу.

При виявленні запаху газу в підвалі, під'їзді, на подвір'ї, на вулиці необхідно:

- повідомити аварійну газову службу, зателефонувавши за номером 104;

- вжити заходи для видалення людей із загазованого середовища, а також уникати вмикання і вимикання електроосвітлення, появи відкритого вогню чи іскри;

- до прибуття аварійної бригади організувати провітрювання приміщення.

Для огляду і ремонту газопроводів та газового обладнання, важливо допускати працівників підприємств газового Господарства, після пред'явлення ними службових посвідчень, до закладів громадського харчування в будь-який час доби.

Власники закладів громадського харчування, крім зазначених вимог, повинні своєчасно укладати угоди на технічне обслуговування газового обладнання.

Забороняється розташувати індивідуальні газобалонні установки та газові прилади:

- в цокольних та підвальних поверхах (підвалах);

- в приміщеннях, під якими є підвали та погреби, і вхід до них здійснюється з цих
приміщень;

- на балконах та лоджіях;

- в приміщеннях без природного освітлення;

- в приміщеннях, розташованих під обідніми та торговими залами підприємств громадського харчування, а також під іншими приміщеннями з масовим перебуванням людей (більше 50).

Власникам газифікованих закладів громадського харчування забороняється:

- розташовувати індивідуальні газобалонні установки біля запасних (пожежних) виходів;

- з боку фасадів будинків, в проїздах для транспорту;

- здійснювати самочинну газифікацію закладів громадського харчування, перестановку, заміну і ремонт газового обладнання;

- здійснювати перепланування приміщень, де встановлені газові прилади, без узгодження з газорозподільним підприємством;

- вносити зміни в конструкцію газових приладів. Змінювати димові і вентиляційні системи. Заклеювати вентиляційні канали, замуровувати «кишені» і люки, призначені для очищення димоходів;

- відключати автоматику безпеки і регулювання. Користуватись газом при несправності газових приладів, автоматики, арматури і газових балонів;

- користуватися газом при засміченні димоходів і вентиляційних каналів, відсутності їх щільності, несправності і закупорці оголовків-димоходів;

- користуватися газовими приладами при перекритих кватирках (фрамугах), жалюзійних решітках, решітках вентиляторів, відсутності тяги в димоходах і вентиляційних каналах;

- залишати працюючі газові прилади без нагляду, крім розрахованих на безперервну роботу і обладнаних для цього відповідною автоматикою;

- допускати до користування газовими приладами осіб, які не контролюють свої дії, або які не пройшли інструктаж по безпечним методам користування газовими приладами та балонами зріджених вуглеводневих газів;

- використовувати газ і газові прилади не за призначенням, користуватись газовими
плитами для опалення приміщень;

- користуватись приміщеннями, де встановлені газові прилади, для сну і відпочинку;

- застосовувати відкритий вогонь для виявлення витоків газу;

- зберігати в приміщеннях і підвалах порожні і наповнені зрідженими газами балони;

- розміщувати в газифікованому приміщенні більше одного балона місткістю 50 (55)л,або двох балонів місткістю 27 л кожний. Балони повинні бути у тому ж приміщенні, де й газові прилади;

- встановлювати балони з газом у газифікованому приміщенні на відстані менше одного метра від радіатора опалення або печі;

- розміщувати балони навпроти паливних дверцят печей на відстані менше 2 метрів;

- вмикати і вимикати електроосвітлення, користуватися відкритим вогнем, електронагрівальними приладами і опалювальними печами під час заміни балонів, встановлених у приміщеннях;

- замінювати балони в присутності осіб, не зв'язаних з виконанням зазначеної роботи.

Індивідуальні газобалонні установки допускається встановлювати біля зовнішніх стін будинків на відстані не менше 0,5 м від дверей та вікон першого поверху і 3 м від вікон та дверей цокольних та підвальних поверхів, а також від колодязів підземних комунікацій та вигрібних ям.

Варто звернути увагу на важливість дотримання правил безпечного користування газовими приладами й у побуті: у Херсонській області в грудні 2015 року внаслідок порушення вимог інструкції заводу-виробника стосовно монтажу та експлуатації газового опалювального напільного парапетного котла, загинули двоє людей. За висновками комісії з розслідування трагічного випадку, причина смерті – отруєння чадним газом.

Для запобігання виникнення аварій та нещасних випадків під час використання балонів зрідженого вуглеводневого газу в закладах громадського харчування, фахівці Головного управління Держпраці у Херсонській області звертаються до суб'єктів господарювання з вимогами дотримання правил безпечної експлуатації систем газопостачання зрідженим газом та при використовуванні балонів зрідженого вуглеводневого газу.

Головне управління Держпраці
у Херсонській області

© 2020 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: kherson.inform@ukr.net, контакти, архів