Грип загострює хронічні недуги

У Херсоні в місцях масового скупчення людей — на ринках, у супермаркетах, громадському транспорті — дедалі частіше можна спостерігати осіб у медичних масках.

У пік похолодання пересторога людей з ослабленим імунітетом, аби не заразитися небезпечним штамом грипу, цілком зрозуміла: в Україні спостерігається значне підвищення рівня за­хворюваності, близьке до епідемічного.

МОЗ наголошує на необхідності дотримання заходів попередження зараження, адже фіксуються тяжкі наслідки загострення хронічних хвороб внаслідок поширення ГРВІ, грипу, вірусної пневмонії.

Про особливості профілактики, групи ризику та перші ознаки хвороби ми поцікавилися в головного позаштатного терапевта департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Людмили КАРП'ЮК.

— Людмило Петрівно, які заходи на рівні області вживаються, аби убезпечити населення?

— 14 січня відбулася розширена нарада провідних фахівців у зв'язку з загостренням епідситуації і збільшенням кількості ускладнень від ГРВІ та ускладнених форм пневмоній серед населення області, в якій взяли участь заступники головних лікарів з медичної роботи центральних, районних та міських лікарень, заступники головних лікарів з медобслуговування населення центрів первинної медико-соціальної допомоги, районні терапевти, сімейні лікарі.

Ставилося завдання посилити роз'яснювальну роботу серед населення, тісно співпрацювати зі штабом з надзвичайних ситуацій для об'єднання зусиль, у т. ч. медиків, освітян, керівників підприємств для жорсткішого контролю за поширенням грипу. Для нашої області виділено 41 упаковку препарату проти свинячого грипу «Таміфлю», закупленого МОЗ.

— Зважаючи на шалену вартість препарату в аптечній мережі і на те, що однієї упаковки вистачає на лікування лише одного хворого, то це, м'яко кажучи, негусто. Тож сподіватися можна виключно на власні ресурси...

— Головне — при перших же ознаках хвороби звернутися по кваліфіковану медичну допомогу, а не втрачати час на домашнє лікування. Втрата часу на самолікування може коштувати хворому життя — це однозначно. Своїм баченням розв'язання проблеми та перспектив подолання високого рівня захворюваності й уникнення епідемії під час згаданої наради поділилися провідні спеціалісти департаменту — головні епідеміолог Наталія Єремєєва, інфекціоніст — Сергій Панкратов, пульмонолог — Олександр Коваль, начальник Державної служби з лікар­ських засобів в області Владислав Данько.

Звичайно ж, здійснюється постійний моніторинг захворюваності. У порівнянні з попереднім роком його рівень зріс на понад 80%. Тільки в перший тиждень спалаху по медичну допомогу в області звернулися майже 4 тисячі осіб. І цей показник щодня зростає, насамперед серед дорослого населення. Уникненню зараження значної кількості дитячого населення посприяли канікули та своєчасне введення карантину в навчальних закладах. Утім, навіть це не вберегло — понад 67% захворілих на ГРВІ та грип — діти, з них 33,4% — шкільного віку.

— Госпіталізація наразі є найефективнішим способом боротьби з недугою?

— Самолікування справді може стати фатальним для хворого. Тож питома вага госпіталізованих зросла за тиждень до 190 осіб, у т. ч. понад 62% — діти. Упродовж останніх двох тижнів ситуація загострилася поширенням тяжких випадків ГРВІ, у т. ч. вірусних пневмоній. Найвищі показники захворюваності — в Херсоні, Білозерському, Скадовському та Верхньорогачицькому районах.

— Які основні клінічні прояви цього штаму грипу?

— Він має доволі різкий початок: висока температура, головний та біль у м'язах, горлі, кашель, нежить, закладеність носа, в окремих випадках — нудота та блювота, ускладнене дихання. Все це є приводом для негайного виклику лікаря і ні в якому разі — не для самолікування.

— Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику?

— Найважче хвороба протікає у вагітних, людей з надмірною масою тіла та супутніми хронічними захворюваннями, дітей до 2 років, літніх людей. До професійних груп ризику належать усі, хто працює в багатолюдних місцях.

— Яким чином можна убезпечитися від зараження?

— Зараз бажано обмежити перебування в місцях масового скупчення людей, уникати участі в заходах, під час яких можливий контакт з хворими. Адже вірус передається повітряно-крапельним шляхом. Необхідно використовувати маски, не допускати переохолодження, обрати найбільш раціональний режим праці та відпочинку, висипатися, уникати перевтоми, збалансовано харчуватися з достатньою кількістю вітамінів та мікроелементів, щодня вживати часник та цибулю. І частіше провітрювати приміщення.

Найефективнішим засобом захисту є щеплення від грипу, однак про вакцинацію потрібно було подбати завчасно. Станом на 11 січня в області вакциновано проти грипу 1764 осіб, у т. ч. 283 дитини, 928 медпрацівників. За кошти місцевого бюджету щеплено 831 особу, за власні кошти — 514, за рахунок підприємств — 79.

Запитувала Олена НЕЧИПУРЕНКО

"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон