Реформа буде. Чи відбудуться зміни?

Найцінніший скарб – це здоров'я. Хтось дбає по своє здоров'я, хтось не дуже. Та не все залежить від самого громадянина, якщо держава не надасть йому певний соціальний захист.

Чи можна зберегти здоров'я із існуючою системою охорони здоров'я? Які вона пропонує послуги – якісні чи ні? І на якій основі? Офіційно медичні послуги безкоштовні, та ми не перестаємо сплачувати добровільні внески до благодійного медфонду.

Врешті-решт, наша держава запланувала реформу охорони здоров'я, і намагається її розпочати. Адже українським громадян хочеться сподіватися, що здоров'я їх покращиться, коли зміниться стара система та самі медичні заклади розпочнуть в своїх стінах перебудову відповідно до реформи.

Держава ставить перед собою наступні цілі: по-перше, з'являться якісні ліки та вакцини фізично та фінансово доступні для людей; по-друге, медичні послуги кращої якості будуть надаватися більш ефективно; по-третє, виникне справедлива система фінансування, як забезпечить кращий фінансовий захист та зменшить платежі людей з кишені; буде нова система громадського здоров'я, яка забезпечить якісні послуги охорони здоров'я на рівні всього населення.

А Міністерство охорони здоров'я (лаконічно – МОЗ) перепрофілюється на всіх ступенях — від оперативного управління до розробки власної політики діяльності. І як результат реформи — модернізована система охорони здоров'я, яка здатна відповідати на реальні потреби людей в охороні здоров'я, забезпечити доступні якісні послуги та фінансовий захист для громадян.

Нещодавно Україна підписала угоду зі Світовим Банком про початок проекту «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей» на основі позики у розмірі 214 млн. доларів на підтримку реформи.

Проте насправді де-факто не відбувається реформування Міністерства охорони здоров'я. МОЗ залишається структурою, яка зосереджена на рутинній бюрократичній роботі з дуже низькою інституційною спроможністю для втілення реформи у нашу з вами реальність. Тому треба якнайскоріше посилити МОЗ кадрами та експертами.

У вересні 2015 року Кабінет Міністрів України видав постанову, в якій дозволив МОЗ створити новий Центр громадського здоров'я. Це важливий перший крок до побудови нової системи громадського здоров'я в Україні. Таким чином, буде замінено минулу модель, зайвим елементом якої лишилася стара Санітарно-епідеміологічна служба.

Нарешті наша держава долучилася до Глобальної ініціативи з безпеки та охорони здоров'я. Це один з ключових галузевих етапів виконання Угоди по асоціацію з ЄС. Міністерство охорони здоров'я розробило власну концепцію реформи охорони здоров'я згідно з процесом децентралізації.

На сьогоднішній день необхідно досягти спільного рішення між МОЗ т Мінрегіонбудом з питання синхронізації реформ охорони здоров'я та децентралізації. Відсутність такої домовленості (синхронізації) загрожує численними протиріччями та конфліктом між двома реформами у 2016 році.

Сподіваємося, що цього не станеться. Адже здоров'я у людини, і його ні за які гроші не придбаєш. І як же ми без реформи?!

Підготувала Олена СУВОРІНА
"Херсонские мотивы"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон