З 11 січня херсонцям почали оформлювати нові «внутрішні» паспорти

11 січня Міграційна служба Херсонщини розпочала прийом громадян, бажаючих оформити документ нового зразка.

Згідно з законодавством України з 1 січня 2016 року в державі запроваджено оформлення і видачу паспорта громадянина України у вигляді пластикової картки (ID – картки).

На першому етапі, до прийняття Верховною Радою відповідного законопроекту, та згідно чинного законодавства ID- картка оформлюватиметься безкоштовно громадянам, що досягли 16-річного віку, тобто тим, хто оформляє паспорт громадянина України вперше.

Оформлення нових паспортів відбуватиметься на програмному забезпеченні, яке нині функціонує для оформлення біометричного закордонного паспорта.

В регіоні, окрім функціонуючих на сьогодні 7 робочих станцій, додатково встановлено ще в 7 районах, а саме: Каланчак, Чаплинка, Скадовськ, Гола Пристань, Велика Олександрівка, Берислав, Каховка. Згодом всі райони області буде оснащено відповідним обладнанням.

Для оформлення першого паспорта громадянина України по досягненню 16-річного віку необхідно звернутися до територіального підрозділу міграційної служби за зареєстрованим місцем проживання та надати свідоцтво про народження.

В разі, якщо за місцем реєстрації 16-річного громадянина у відповідному територіальному підрозділу міграційної служби встановлено обладнання для оформлення паспорта у вигляді пластикової картки, особі буде оформлено паспорт нового зразка з безконтактним електронним носієм (далі - БЕНом).

Тим громадянам, які через свої релігійні переконання відмовляються від БЕНа, за їх письмовою заявою, видаватиметься паспорта громадянина України, що не містить БЕНа.

Враховуючи те, що на першому етапі запровадження паспорта громадянина України у формі картки відсутні технічні можливості державних органів, установ та організацій, органів місцевого самоврядування зчитувати інформацію, яка міститься на БЕНі, особам, які звертаються за оформленням вперше паспорта громадянина України з БЕНом в обов'язковому порядку одночасно з оформленням паспорта подавати заяву на отримання довідки про реєстрацію місця проживання/перебування особи. Оформлена довідка видаватиметься заявникові одночасно з паспортом.

Херсонщина в достатній кількості забезпечена паспортами старого зразка – (книжечками), тому у підрозділах, де немає необхідного обладнання, громадянам тимчасово будуть видаватися паспорти - книжечки.

Громадянам, які звертаються для оформлення паспорта громадянина України не вперше (у зв'язку з втратою або псуванням), також до прийняття законопроекту видаватимуть паспорти старого зразка.

Вартість нового паспорта наразі не затверджено законодавчо.

Обмінювати паспорт на ID – карту не є обов'язковим, громадяни зможуть і надалі користуватися діючими на сьогодні паспортами.

Головними перевагами нового паспорта є захищеність від підроблення та можливість у подальшому, з розвитком електронних сервісів, отримувати якісні, прозорі та швидкі послуги.

Поступова заміна паспортів-книжечок на нові ID-картки, відбуватиметься протягом найближчих 5 років.

Іоанна Євич
Головний спеціаліст по зв'язкам з громадськістю та ЗМІ
УДМС України в Херсонській області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон