Місто на Херсонщині поруч із газовим родовищем потерпає… від нестачі газу

Місто Генічеськ, яке сусідує із Стрілковським газовим родовищем на шельфі Азовського моря, потерпає від...нестачі газу для обігріву осель та соціальних закладів.

Уже в перші дні нового року, коли до курорту дісталися перші морози, тиск у трубопроводах впав настільки, що автоматика вимкнула опалювальні котли у районній лікарні, а також у квартирах єдиного тут мікрорайону багатоповерхової забудови із населенням більш ніж п'ять тисяч чоловік.

Причина проста: Стрілковське родовище постачає максимально до 70 тисяч кубометрів голубого палива на добу, а за середньодобової температури у мінус п'ятнадцять градусів Цельсію район споживає його понад сто тисяч кубометрів.

З цього приводу навіть скликали термінове засідання районної комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій. Але її члени не змогли порадити нічого слушного, окрім як закликати земляків економити газ. Та де тут зекономиш, якщо на дворі мороз тріщить!

Факт. З початку 2016 року середні обсяги видобування газу з родовища складали близько 2,9 тисячі кубометрів на годину, або трохи менше, ніж 69,6 тисяч кубометрів за добу

Раніше ця проблема вирішувалося елементарно – влітку, коли споживання газу майже вдвічі менше, його закачували до сховищ, а взимку надлишок йшов до магістралей. Однак усі сховища знаходяться на території сусіднього Джанкойського району Криму, і після окупації півострова доступ до них з материкової України самопроголошена «влада» перекрила.

Тож з липня минулого року «зайвий» газ з родовища просто спалювали («смолоскип» з труби було видно за кілька кілометрів). Тепер кубометри газу, якими в спеку додатково підігрівали атмосферу, могли б дуже придатися. Та їх уже немає - пішли з димом. Тож усі сподівання генічани покладають на милість «небесної канцелярії», тобто на відсутність сильних холодів. Якщо морози посиляться – газовий колапс може виникнути ще не один раз.

Цитата. «Зимові перебої з газом – прогнозовані. Районна та міська влада зробили, що могли – перевели всі чотири дитсадки Генічеська на обігрів твердопаливними котлами. Але в квартирах багатоповерхівок їх не встановити, оскільки це технічно неможливо, - наголошує заступник голови Генічеської РДА Херсонщини Олексій Сищенко.Що тут поробиш: районна державна адміністрація все ж від Президента, а не від Бога».

Реальних виходів зі скрути, через яку потерпає Генічеськ, маємо два (окрім звільнення анексованого півострова). Треба або терміново будувати тут альтернативні кримським сховища газу, або «зливати» надлишок голубого палива у єдину національну мережу. Але для цього необхідно продовжити нитку трубопроводів від Стрілковського газового родовища аж до села Червоний Чабан у Каланчацькому районі Херсонщини, де можливе підключення до підземного газопроводу високого тиску.

А це – до мільярда гривень інвестицій, яких немає ні в бюджеті, ні в приватної фірми «Пласт», що нині обслуговує родовище на шельфі азовського моря. Тож генічанам тільки й залишається, що влітку споглядати на те, як біля села Стрілкового у небо вилітають десятки якщо не сотні тисячі доларів у вигляді спалюваного газу, а взимку скаржитися на брак коштів для будівництва газових сховищ. Чим не театр абсурду в масштабах цілого району?

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон