Перспективи Таврійська дуже великі

"Ми можемо стати найкращою об'єднаною громадою в області", — переконаний міський голова Таврійська Микола Різак.

Вирішити проблему з водопостачанням у багатоповерхові будинки селища Плодового, замінити старі сміттєві баки, забезпечити вчасне прибирання снігу, відремонтувати ліфти. Ці та інші питання нині стоять перед ке­рівництвом Таврійська Новокаховської міськради. «Скоріш за все, прийняти бюджет-2016 до 31 грудня ми не встигнемо.

Тож, аби не залишити місто взимку з купою невирішених проблем, плануємо в найближчі дні виділити 405 тис. грн. для забезпечення нормальної роботи всіх комунальних служб протягом I кварталу 2016 року. Адже з січня, не маючи бюджету, ми виділяти кошти не зможемо: закон передбачає у такому випадку фінансування виключно захищених статей — зарплати, оплати енергоносіїв», — говорить Микола Різак.

Приміром, у Плодовому проблема з водопостачанням виникла не сьогодні і не вчора. Місцеве господарство, яке багато десятиліть цим опікувалося, не отримало дозволу на використання надр. Тому воду населенню почало подавати місцеве комунальне під­приємство. «Але тиск у системі недостатній, щоб мешканці квартир на верхніх поверхах її отримували. Тож будемо ставити автоматичні частотні перетворювачі. Це дозволить і відійти від башт Рожновського, і забезпечувати постійний тиск у водогоні та ще й зекономити на електроенергії», — стверджує міський голова.

За його словами, існує проблема з зап­частинами для ремонту ліфтів, адже вони завж­ди надходили з Росії. Тож тепер у Таврійську думають, де дістати необхідні комплектуючі — у росіян або ж знайти постачальників в Україні.

Миколі Івановичу жителі Таврійська восени вже втретє довірили посаду очільника свого міста. «Це незважаючи на те, що остання передвиборна кампанія була найбруднішою в моїй практиці. Причому мої опоненти намагалися конкурувати не програмами і реальними справами, а брудом і чорним піаром. У Голій Пристані й Цюрупинську це принесло свої плоди, і тамтешні виборці обрали популізм, а не реальні результати господарської діяльності інших кандидатів. Шкода, що вони повелися на це», — підкреслює Микола Різак.

Практично одразу після оголошення результатів виборів у Таврійську запрацювала міськрада нового скликання, був обраний її секретар, яким став депутат міськради від БПП «Солідарність» 36-річний Андрій Хахалєв. «Чому саме представник «Солідарності»?» — запитую я Миколу Івановича.

— На останніх виборах до міськради були обрані висуванці від 5 партійних осередків. Нам вдається не допускати того безладу, який відбувається у верхах між різними політичними течіями. Бо ми вже на першій сесії домов­ляємося, що у Таврійську маємо лише одну партію — партію нашого міста — і відкладаємо усі партійні чвари. Я взагалі не розумію, які можуть бути партійні інтереси у маленькому містечку? Ми ж не вирішуємо тут якихось стратегічних питань загальнодержавного або навіть обласного рівня. Крім того, я завжди захищаю в міськраді не більшість, а меншість. Бо перші можуть самі себе захистити. А пропонуючи кандидата на посаду секретаря міської ради, я виходив із принципу того, що Андрій Хахалєв — місцевий, закінчував у Таврійську школу № 7, має досвід роботи в органах місцевого самоврядування, — відповідає міський голова.

Покладає Микола Різак великі сподівання і на децентралізацію. Цього року вже було прийняте рішення про створення об'єднаної територіальної громади з центром у Таврій­ську, до якої запропоновано включити Малокаховку Каховського району. «Нині ми позбавлені зовсім податку з доходів фізичних осіб. Якщо ж реформа буде проведена, ми матимемо щороку лише від даного податку 8 млн. грн.

Крім того, наше місто після реформи ризикує опинитися на одному рівні з маленькими селами на кшталт Піщаного і мати тут свого старосту. Але це не той рівень, на який жителі нашого потужного промислового міста заслуговують! Тому коли ми об'єднаємося з Малокаховкою, ми можемо стати найкращим об'єднанням у Херсонській області. Але хочу попередити, що одразу дива ніякого не станеться. Навіть у Польщі перші результати від проведеної там децентралізації відчули лише через 8 років. Тому треба буде дуже потужно працювати», — додав міський голова.

Велику ставку у цій реформі в Таврійську покладають на місцеві підприємства. «Практично жодне з них не стоїть. Усі вони працюють, виплачують зарплату, — підкреслює Микола Різак. — Більше того, ми маємо перспективу розвитку промислового сектору. Приміром, у нашому вагонному депо планують не лише ремонтувати старі, а й випускати нові вагони. Вони вже побудували 2 потужні цехи і нині захищають бізнес-план з розширення свого виробництва.

Якщо це вдасться, вони додатково візьмуть на роботу близько 200 чоловік. Також розробляється перспективний план розвитку річкового порту. У зв'язку з запланованим будівництвом другої черги Каховської ГЕС у порту роблять проектну документацію з будівництва нового причалу, через який могли б надходити будматеріали для будівництва ГЕС-2. Якщо він з'явиться, це теж буде 30—40 додаткових робочих місць. Тож перспективи у нашого міста досить великі!».

Олександр ПІТОЄВ

"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон