Новий бюджет і медичні заклади Херсона

У всіх містах країни з настороженістю сприйняли новий порядок фінансування лікарень у наступному 2016 році, запропонований Кабінетом Міністрів України. Не став виключенням і Херсон.

Головні лікарі херсонських багатопрофільних лікарень звернулися до Херсонського міського голови з проханням ініціювати зустріч з народним депутатом України від партії «Солідарність» - Блок Петра Порошенка» Олександром Співаковським.

Обговорення відбулося за участі народного депутата України Олександра Співаковського, Херсонського міського голови Володимира Миколаєнка та секретаря міської ради Олени Урсуленко.

Херсонські медики вкрай збентежені зменшенням медичної субвенції, оскільки тепер держава перекладає фінансування на місцеві бюджети без надання необхідних коштів. У проекті держбюджету на 2016 рік пропонується централізувати видатки місцевих бюджетів у сфері охорони здоров'я. Замість чинного чіткого переліку закладів, які фінансуються за рахунок субвенції з бюджетів базового рівня, уряду надаються повноваження визначати такий перелік закладів лише з первинної медичної допомоги.

Тобто, передбачається передавання фінансування лікарень широкого профілю, пологових будинків, більшості медичних закладів на обласний рівень. Органи місцевого самоврядування міст та районів вже отримали вказівки від обласної та центральної влади передати відповідні заклади та установи на обласний рівень.

Реалізація зазначеної норми призведе до погіршення якості та доступності надання медичних послуг мешканцям міст, селищ, сіл. Це стосуватиметься і об'єднаних територіальних громад, яким обіцяли розширення повноважень у даній сфері. Такі пропозиції дискредитують децентралізаційну реформу.

Народний депутат Олександр Співаковський ознайомився з пропозиціями і погодився з заклопотаністю медиків. Також результатом зустрічі стала підготовка конкретних пропозицій головних лікарів, які, сподіваються, будуть відображенні у державному бюджеті наступного року. Дані поправки дозволять зберегти якість і доступність медичних послуг як населенню Херсона, так і десяткам інших міст України.

Олег АЛЕКСАНДРОВ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон