Херсонські "зелені" звернулися до міської влади

Представники Херсонської міської організації Партії Зелених України публічно звернулися до Херсонського міського голови та депутатського корпусу Херсонської міської ради.

Звернення до Херсонського міського голови
та депутатського корпусу Херсонської міської ради

Шановні панове! Не відкрию для вас великої таємниці, коли повідомлю, що Херсонщина є екологічно чистою територією, про що нам постійно нагадують рекламні щити вздовж автомобільних доріг.

Питання екології та збереження довкілля, нашого з вами здоров'я та умов проживання, запобігання надзвичайних ситуацій знайшли відображення щонайменше у 12 з 36 діючих Програм прийнятих Херсонською міською радою.

А з огляду на те, що подібна турбота закладена і в Стратегії розвитку нашої області до 2020 року, то це додає неабиякої наснаги та оптимізму.

Не можна ігнорувати і те, що Україна приєдналася до «Цілей розвитку тисячоліття» затверджених 193 країнами світу. Тепер і нашими пріоритетами є виконання 17 глобальних цілей збалансованого розвитку:

1. Ні бідності
2. Ні голоду
3. Гарне здоров'я
4. Якісна освіта
5. Гендерна рівність
6. Чиста вода та санітарія
7. Відновлювальна енергія
8. Гарна праця та економічне зростання
9. Інновації та інфраструктура
10. Зменшення нерівності
11. Сталий розвиток міст та спільнот
12. Відповідальне споживання
13. Контроль за кліматом
14. Життя під водою
15. Життя на землі
16. Мир і справедливість
17. Партнерство заради цілей

До чого я веду. Світовий досвід показує, що незважаючи на те, що в містах проживає лише 50% населення планети, вони споживають 75% генерованої в світі енергії і виробляють до 80% викидів парникових газів. Явний екологічний дисбаланс. Зупинимося на нашому Херсоні і вас, як безпосередніх учасників місцевого самоврядування забезпечуючих своїми рішеннями сталий і збалансований розвиток міста.

Щоб дати відповідь хто ми і на що здатні треба усвідомити, що в світі існує 14 найпоширеніших методів досліджень екологічної складової міст. Як правило аналізується вплив міст на навколишнє середовище за 8 різними категоріям - викиди СО2, енергоспоживання, будівлі, транспорт, вода, використання земельних ресурсів і відходи, якість повітря, екологічна політика міста.

Оцінка проводиться як на підставі якісних, так і кількісних даних. 16 з 30 показників рейтингу засновані на кількісних даних. Решта 14 показників є якісними оцінками екологічних планів міст: наприклад, їх прагнення споживати більше енергії, отриманої з відновлюваних джерел, стимулювати впровадження енергозберігаючих технологій для будівель, знижувати транспортні затори або утилізувати або переробляти для вторинного використання відходи. Скрізь, де можливо, використовуються дані, опубліковані в офіційних джерелах. До первинних джерел даних належать державні статистичні органи, місцеві міські влади, а також міські та загальнодержавні.

Сьогодні у світі існує 14 найпоширеніших методів досліджень екологічної складової міст. Однією з найбільш ефективних методик вважається Індекс «зелених» міст, ініційований британським дослідницьким центром Economist Intelligence Unit і корпорацією «Siemens». В рамках нього по всьому світу проводяться масштабні дослідження. Щорічно, починаючи з 2009 року, 120 міст світу оцінюються за такими параметрами, як санітарно-гігієнічний і екологічний менеджмент, якість повітря, землі, експлуатація будівель, водопостачання, транспорт, викиди СО2 в атмосферу і ще по десяткам інших критеріїв. Отримані дані дозволяють визначити міста-лідери за екологічності в своєму регіоні.

- На жаль Херсон участі у таких дослідженнях не бере, а звідси і не претендує скажемо на звання міста найбільш придатного для життя у світі, як скажемо Копенгаген, де є екологічна поліція, а саме місто більше пристосоване для велосипедистів і пішоходів. В місті працює безліч eco-friendly готелів і ресторанів, замість таксі можна скористатися послугами рикші, а річки які течуть в межах міста визнані найчистішими водотоками. До 2025 року Копенгаген планує стати вуглецево-нейтральним. До тієї ж датою місто має стати кластером, в якому будуть об'єднані 500 компаній, що використовують у своїй роботі екологічні технології.

- Не претендує Херсон і на місто з «найзеленішими» технологіями у виробництві, де працюють сучасні програми з переробки відходів, жорсткий контроль за якістю води - завдяки цим крокам це місце у табелі займає Осло, яке по праву потрапив до списку найбільш екологічних міст світу. А ще завдяки зеленим прикордонним зонам, які створюються в населеному пункті для захисту дикої природи. Керівництво Осло розробило стратегію сталого розвитку міста, яка включає прогресивні програми з охорони навколишнього середовища.

- Не став Херсон і найбільш екосвідомим містом. Тут замість нас Берлін, бо столиця Німеччини представляє собою величезну екологічну зону, куди може в'їжджати транспорт, який має спеціальні стікери (так звані «зелені наклейки»). Вони означають, що машина відповідає певним стандартам щодо викидів шкідливих речовин в атмосферу.

- Чомусь не в Херсоні а в Сінгапурі був розроблений «Зелений» план дій в 1992 році. Це була оперативна відповідь на стрімку індустріалізацію всього регіону і, відповідно на його швидке забруднення. У «Зеленому» плані містився перелік програм і дій по оснащенню міста чистими водою, повітрям і землею. Згідно з положеннями документу, вже до середини XXI століття кількість незадіяних відходів на міських звалищах має бути зведено до нуля.

- Не став для нас прикладом і досвід бразильського міста Куритиба, яке займає верхній рядок у Південноамериканському «зеленому» індексі, тобто є самим екологічним в центральній частині Південної Америки. Куритиба по праву вважається передовим населеним пунктом в плані екологічного мислення, завоювавши таку репутацію після введення в 1960-х роках першою на планеті великомасштабної швидкісний транзитної транспортної системи. У 1980 роках він впровадив прогресивну програму з переробки відходів. Сьогодні практично все населення міста використовує для пересування громадський транспорт, що дозволяє зберегти найвищі показники якості повітря в регіоні.

- А ще є Рейкьявик, де вже кілька років їздять автобуси на водневому паливі, на обігрів і електрифікація міських будівель здійснюються за рахунок поновлюваних геотермальних і гідроелектроенергетіческіх джерел.

- Кейптаун, екологічний лідер Африки. Кейптаун - відрізняється найпотужнішим еко просуванням в своєму регіоні. Головні цілі, які ставлять перед собою влада міста, - отримання додаткової економії електроенергії і повсюдне використання поновлюваних ресурсів. У 2008 році тут стали користуватися першої в країні вітряної фермою. Зараз перед Кейптауном стоїть мета до 2020 року отримувати 10% енергії з відновлюваних джерел. Крім того, в Кейптауні набирає популярність велорух, обладнуються доріжки для велосипедистів, на вулицях з'являються фермерські магазини з Екопродукт.

- Можна згадати і Сан-Франциско, визнаний самим «зеленим» містом Північної Америки, Сан-Франциско має довгу історію становлення екосвідомості. Точкою відліку цього процесу є створення в XIX столітті екологічної групи «Сієрра Клуб». На даний момент більше 50% жителів Сан-Франциско воліють користуватися громадським або велотранспортом. Крім того, сьогодні місто має передовий досвід з області рециклінгу відходів: переробляється 77% сміття, що є одним з найвищих показників у світі.

- Цікава історія і у Ванкувер де ведеться найсуворіший в Канаді контроль за викидами вуглекислого газу в атмосферу і якістю повітря. До 2020 року тут планують скоротити на 33% шкідливі викиди в атмосферу. Місто активно просуває «зелену» енергію і максимально використовує можливості гідроелектроенергії.

- Цікавим прикладом для нас міг би стати і Амстердам, «місто, де велосипедів більше, ніж людей», - говорять про Амстердам, і це не жарт. Кількість велотранспорту на душу населення тут величезне. В основному, за рахунок численних автоматизованих пунктів прокату. Вони розраховані здебільшого на туристів, тому як у амстердамців в обов'язковому порядку є один велосипед, а в деяких і більше, для різних цілей, наприклад, міський та заміський. Так що своє звання самого «велофрендлі» міста Амстердам виправдовує сповна.

- А ще ми могли стати конкурентом Любляні, яка оголошена Зеленої столицею Європи 2016 року. За словами мера Любляни Зорана Янковича, що прийняв нагороду з рук члена Європейської Комісії з питань охорони навколишнього середовища Янеза Поточніка, проекти сталого розвитку, що здійснюються в місті, можуть послужити прикладом багатьом європейським містам. Любляні віддають належне за просвітницьку діяльність у сфері екології серед громадян, за стратегію сталого розвитку, за здійснення екологічних проектів та ініціатив у місті, за вражаючу мережу зеленого транспорту. Титул Зеленої столиці Європи, заснований Європейською Комісією, присуджується за рішенням журі екологів-експертів і вручається щорічно. Всього 12 міст виборювали звання екологічної столиці Європи 2016. Любляна здобула перемогу у фіналі і була визнана кращою серед гідних претендентів: міст Ессен (Німеччина), Неймеген (Нідерланди), Осло (Норвегія) і Умео (Швеція). Херсона, як я вже казав, в цьому списку не було.

Напередодні Нового року прийнято загадувати бажання. Давайте й ми загадаємо, а ви підтвердіть, що новий депутатський корпус, новий мер міста, новий виконком дещо інакше розставлять пріоритети і Херсон по дорослому займеться екологізацією свого життя. А це вже реальні зміни в житті кожного мешканця.

Володимир ШЕЛУДЬКО
Херсонська міська організація Партії Зелених України
17 грудня 2015 року

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон