На Херсонщині є школа з "родзинкою"

Будівля Кізомиської загальноосвітньої школи стара, одноповерхова, приземиста, з товстими стінами й дерев'яною підлогою. Кажуть, свого часу вона належала священнослужителям великого храму Касперівської ікони Божої Матері, 175-річчя якого нещодавно відзначали всім селом.

Водночас шкільне приміщення має свої переваги: воно тепле й затишне. Протягом останніх п'яти років за допомогою держави та батьків вікна тут поміняли на нові сучасні склопакети.

Опалюється школа дровами. Однак це зовсім не означає, що тамтешні учні далекі від цивілізації: як стверджує директор навчального закладу Лілія Кривонос (на фото), найулюбленіший урок школярів — інформатика. Воно й не дивно: шкільний комп'ютерний клас із сучасним обладнанням, є інтернет.

А ще в школі кадрові проблеми вирішені на 100% і навіть існує черга педагогів, які бажають працювати саме тут.

Словом, на перший погляд здається — школа як школа. Однак вона має особливість, що вирізняє її з-поміж інших шкіл Білозерського району.

— Ми єдині в районі зберегли заочну та вечірню форми навчання, — розповідає Лілія Кривонос. — Зараз у нас 104 учні освоюють перший-другий ступені навчання (це 1—9 класи), а ще 33 — здобувають повну середню освіту (10—12 класи). За вечірньою та заочною формою у нас навчаються саме старшо­класники. Адже життєві ситуації бувають непередбачуваними.

...Чомусь й досі побутує думка, що у «вечірці» навчаються лише невдахи та двієчники. Але це не так. Буває, сюди приходять трудні підлітки, що мають конфлікти з батьками, вчителями. Скажімо, хтось сам йде зі звичайної школи, когось відраховують за поведінку, погане навчання, прогули...

А уже згодом, через рік-два, «бунтівники», зрозумівши свої помилки, намагаються надолужити прогаяне. Ось тільки сідати за парту з учнями молодших класів, яким колись давав запотиличники, — справа невдячна. А вечірня школа при­йме всіх бажаючих, без вікових обмежень. Або візьмемо інший випадок. Комусь свого часу було не до навчання — потрапив у скрутні умови, чиїсь мрії розбилися об важкі реалії життя, хтось через ті чи інші захворювання не завжди встигав за шкільною програмою.

Усім їм «вечірка» допоможе одержати середню освіту і при бажанні вступити до вищого навчального закладу. Адже вчитися ніколи не пізно, а освіта, яку дає вечірня школа, майже нічим не відрізняється від освіти, одержаної на денній формі навчання. Усі предмети, окрім розвиваючих (фізкультура, співи, малювання), викладаються повною мірою, згідно з затвердженою програмою. Учні користуються тими ж про­фільними кабінетами та обладнанням.

— Так, серед тих, хто навчається у нас на вечірній та заочній формі навчання, є дорослі й неповнолітні, є ті, хто рано подорослішав і після 9-го класу змушений був піти працювати, — розповідає Лілія Кривонос. — Багато хто здобуває освіту в професійно-технічних училищах, а у нас одержує середню освіту. Є й такі, хто має власних дітей. У декого їх уже троє... Навчаються в школі не лише мешканці Кізомису, а й Велетенського... У вечірників викладають 9 педагогів: вдень вони пра­цюють у школі І—ІІ ступенів, а ввечері своїми предметами намагаються захопити учнів вечірньої школи. Великий досвід роботи з вечірниками має Поліна Олександрівна Яковенко.

За словами Лілії Гаврилівни, наступного року Кізомиська школа планує дати путівку в життя 15 дев'ятикласникам і 13 дванадцятикласникам.

Анатолій ЯЇЦЬКИЙ

"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон