Енергетична блокада Криму рикошетом б’є по Херсонщині

Енергетична блокада Криму «рикошетом» може вдарити по Херсонщині, тривожиться місцева влада.

Про масштабну соціальну, техногенну та екологічну катастрофу, що назріває, заявив на прес-конференції голова Херсонської ОДА Андрій Путілов. Насамперед, очільник регіону нагадує, що після підриву опор та знеструмлення ЛЕП Каховка-Кримський Титан частина Чаплинського та Каланчацького районів області отримує електроенергію за тимчасовою схемою з інших підстанцій.

Вони на таке навантаження просто не розраховані, і перше аварійне відключення вже сталося. Однак у холоди «ненадійна схема» (формулювання Андрія Путілова) взагалі може не витримати, і тоді тривала «темна» в оселях настане для тридцяти тисяч жителів Херсонщини.

А на додачу, вони можуть залишитися й без голубого палива та води, оскільки без електрики не працюватимуть насоси й автоматика газорозподільних пунктів. Існує й загроза хімічної атаки.

Начальник Головного управління ДС НС Херсонщини, полковник Сергій Чорний на тій самій прес-конференції нагадав: у сховищах підприємства «Кримський Титан» зберігається 80 тонн аміаку, а на содовому заводі біля Армянська – ще 105 тонн хлору. Якщо через відсутність живлення система безпеки дасть збій, хмара отруйного газу може посунути на Херсонщину, із жахливими наслідками.

Відсутність електроенергії в Криму уже позначилася й на асортименті магазинів у сусідніх з окупованим півостровом районах материкової України. Адже приїжджі з півострова активно вигрібають тут дешевші свічки, ліхтарики й дизельні та бензинові генератори. «В магазинах Генічеського району генераторів не залишилося зовсім», - каже голова тамтешньої райдержадміністрації Олександр Воробйов. Учасники блокади Криму на ажіотажний попит також відреагували по-своєму – вивозити свічки не заважають, а от якщо знаходять у багажників автомобілів генератори потужністю більше трьох кіловатт, то до адміністративного кордону їх не пропускають. Хоча теоретично законодавство дозволяє таке обладнання вивозити.

Заступник начальника Херсонської митниці Володимир Кравченко нагадав, що за правилами, без митної декларації можна вивозити майно для особистого споживання на суму до десяти тисяч євро. І коробка-два свічок, і генератор у цю норму вільно «вкладається». Але власник повинен мати касовий чи товарний чек, що засвідчує факт купівлі та вартість товару. Якщо ж такого чеку немає, або генераторів не один, а кілька, то вони залишаться по цей бік адміністративного кордону, каже митник.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон