Громадський моніторинг регіонального розвитку в Херсоні

26 листопада 2015 року в Херсоні відбувся круглий стіл «Стратегія регіонального розвитку Херсонської області; проблеми впровадження і реалізації».

Захід проведено громадською організацією Центр досліджень південноукраїнського прикордоння, членом Асоціації регіональних аналітичних центрів України (АРАЦ).

Подія відбулася в рамках проекту «Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з Асоціацією регіональних аналітичних центрів, Інститутом громадянського суспільства, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», Офісом Ради Європи в Україні за підтримки Європейського Союзу.

В круглому столі взяли участь професори херсонських університетів, активісти громадянського суспільства, представники органів державного управління і місцевого самоврядування, діячі культури і мистецтва. Обговорювались завдання підготовки Плану дій по виконанню Стратегії розвитку Херсонської області до 2020 року, проблеми суспільного життя. Обговорення пройшло жваво і змістовно.

Ситуація з розробкою та затвердженням стратегії регіонального розвитку Херсонщини склалася так, що така стратегія на період до 2020 року була розроблена в нашій області із запізненням, коли в більшості регіонів України стратегію вже розробили і затвердили. Наша стратегія затверджена сесією обласної ради лише 10 вересня цього року. На часі – розробка плану дій по впровадженню цієї стратегії, моніторинг за ї впровадженням у життя.

Стратегія регіонального розвитку Херсонщини визначає три стратегічні цілі: розвиток і збереження населення, інфраструктурний розвиток, ресурсозбереження та екологічну безпеку. Визначено відповідні операційні цілі, розроблено проекти, виконання яких спрямовано на досягнення цих цілей, критерії, показники для оцінки успішності проектів.

Робота ведеться публічно і відкрито, відбулися засідання Робочої групи із розробки стратегії, стратегія і проекти розміщені на сайтах обладміністрації, навколо стратегії – відбувається багато дискусій, обговорень, зіткнень різних, навіть протилежних точок зору.

Серед громадськості немало критичних відгуків щодо стратегії, альтернативних проектних пропозицій, ідей. Обговорення відбувається не тільки на засіданнях громадських рад і груп, в ЗМІ і на сайтах, але й у соціальних мережах Інтернет, де створено відповідні групи-майданчики.

Важливою умовою успішної стратегії є об'єднання зусиль працівників органів влади, місцевого самоврядування, громадських організацій і бізнесових кіл. Особливістю заходів Центру досліджень південноукраїнського прикордоння є залучення херсонських вчених і експертів, наукова обґрунтованість обговорення. Такий підхід визначається складом цього громадського аналітичного центру – в його складі працюють викладачі і студенти херсонських університетів.

19 листопада 2014 року Центр вже проводив «круглий стіл» «ТВОРЧИЙ КЛАС РЕГІОНУ: ЕКСПЕРТНЕ БАЧЕННЯ СТРАТЕГІЇ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ХЕРСОНЩИНИ», присвячений презентації та обговоренню результатів дослідження рівня розвитку інфраструктури у Херсонській області та нової методології побудови стратегії регіонального розвитку Херсонщини і регіональних підсистем, цього разу ідеї першого круглого столу набули розвитку.

Мета обговорення полягала у проведенні оцінки рівня розвитку інфраструктури Херсонщини, її підсистем, визначенні слабких місць та розробці практичних рекомендацій щодо її розвитку, визначення шляхів вирішення проблем, які заважають початку реалізації стратегії регіонального розвитку. Модератором заходу виступив Володимир Коробов, директор Центру досліджень південноукраїнського прикордоння, який відзначив важливість залучення представників творчого класу регіону - мережі громадських експертів, вчених до проведення аналізу у сфері регіонального розвитку та інфраструктури Херсонської області.

З вітальним словом до учасників обговорення звернулася МАРІЄНЧУК Світлана Петрівна, в.о. директора Департаменту економічного розвитку та торгівлі Херсонської облдержадміністрації, яка особливу увагу приділила взаємодії органів державної влади і громадянського суспільства у регіональному розвитку.

Цікаву і змістовну доповідь з теми «Регіональний розвиток Херсонщини: шляхи збалансованого і динамічного зростання» проголосив ЛОПУШИНСЬКИЙ Іван Петрович, академік Української академії акмеологічних наук України, доктор наук з державного управління, кандидат педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, завідувач кафедри державного управління і місцевого самоврядування Херсонського національного технічного університету, який особливу увагу приділив контексту реформи з децентралізації, в якому вирішуються завдання впровадження стратегії регіонального розвитку.

Завжди в центрі уваги експертної спільноти регіону знаходяться питання розвитку зрошуваного землеробства. Викликала інтерес у присутніх доповідь «Розвиток зрошення в Херсонській області: стан, проблеми та перспективи» з якою виступив МОРОЗОВ Олексій Володимирович, доктор сільськогосподарських наук, професор Херсонського державного аграрного університету; З цієї теми також виступив МАЛЯРЧУК МИКОЛА ПЕТРОВИЧ, доктор сільськогосподарських наук, заступник директора Українського науково-дослідного інституту зрошуваного землеробства Академії аграрних наук.

Сучасні форми агропромислової інтеграції в сільському господарстві Херсонської області розкрив САРКІСОВ Аршавір Юрійович, доцент кафедри соціально-економічної географії Херсонського державного університету, кандидат географічних наук, експерт Центру досліджень південноукраїнського прикордоння.

Проектний вимір управління інноваційним розвитком регіонів розглянув ГЛАДШТЕЙН Олександр Абрамович, представник Української асоціації управління проектами, управляючий проектами рівня компетенції «С», завідувач кафедри управління проектами університету «Львівський Ставропініон».

Надзвичайно конкретно, цікаво зробила презентацію з теми «Результати реалізації енергоефективних заходів в існуючих будівлях» ЯРЕМКО Ірина, керівник проектів ХООО «Регіональна рада підприємців», яка розказала про конкретну роботу по енергозбереженню в Голій Пристані.

Роль культурного відродження в регіональному розвитку і шляхи модернізації соціокультурної сфери яскраво висвітлив ГОМАНЮК Микола Анатолійович, доцент кафедри соціально-економічної географії Херсонського державного університету, кандидат соціологічних наук; голова Херсонської обласної організації Соціологічної асоціації України, експерт Центру досліджень південноукраїнського прикордоння.

Перспективи реалізації Стратегії розвитку Херсонщини та бачення можливих кроків влади і громадськості в розробці і прийнятті Плану дій по її виконанню розкрив БІГУН Володимир Іванович, в.о. голови Херсонської обласної організації Спілки економістів України.

Активну участь у круглому столі взяли ШАРКО Маргарита Василівна, завідувач кафедри економіки і підприємництва Херсонського національного технічного університету, професор, доктор економічних наук; ТУРАНОВ Володимир Філіпович, провідний фахівець Інституту зоології НАН України; ВЛАДІМІРОВА Лариса Анатоліївна, старший викладач кафедри філософії, політології і права Херсонського державного університету; експерт Центру досліджень південноукраїнського прикордоння; Володимир Миколайович КРАВЧЕНКО, член Спілки художників України.

Результатом круглого столу стали пропозиції щодо вдосконалення процесу реалізації стратегії регіонального розвитку, які мають стати основою для розробки рекомендацій по поліпшенню процесу імплементації стратегій регіонального розвитку в Херсонській області. Важливою є наступна актуалізація у місцевих ЗМІ тематики регіонального стратегічного планування з акцентом на проблеми, що виникають на шляху впровадження та реалізації стратегії регіонального розвитку, та можливі шляхи нейтралізації даних проблем.

Євген ПІДСТЕПНИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон