Бізнес на тротуарі, або ще раз про «стихійну торгівлю» на Херсонщині

Новокаховчанам нагадують про те, що, незважаючи на прохолодну та дощову погоду, торгівля у невстановлених місцях розвивається шаленими темпами.

Деякі мешканці міста віддають перевагу придбанню м'ясних, молочних продуктів, хлібобулочних виробів, фруктів та овочів просто біля доріг, де безперервно їздять автомобілі, а поміж клунками торгівців бігають безпритульні собаки. Хтось, навпаки, скаржиться, що стихійна торгівля заважає пересуватися пішоходам.

Дехто нарікає на те, що ці торговці спотворюють зовнішній вигляд міських вулиць.

Під час чергового рейду, який здійснили працівники відділу економічного розвитку та торгівлі виконавчого комітету Новокаховської міської ради 25 листопада, стихійні продавці, які розмістилися між торговельними павільйонами в районі проспекту Перемоги, 14, на зауваження щодо неприпустимості торгівлі у невстановлених місцях відповідали, що дозвіл на тимчасове сезонне використання території міста у них відсутній та не приховували, що ніяких податків вони не сплачують.

Те, що зайняли своїм товаром частину тротуару, їх теж не засмучує, вони взагалі не бачать в цьому жодної проблеми, адже, на їхню думку, нікому не заважають і ще роблять при цьому велику справу, доводячи товар покупцям прямо під ноги, щоб ті аж спотикалися.

Мабуть, так вважають і стихійні продавці на розі вулиці Горького та проспекту Перемоги (в районі магазину «Карапуз»), які здійснюють торгівлю сиром м'яким, сметаною та іншими продуктами харчування, а також власники торговельного намету на перехресті вулиці Горького та проспекту Перемоги (поруч з магазином «М'ясний дворик»), в якому здійснюється торгівля овочами та фруктами.

27 листопада під час рейду працівниками відділу економічного розвитку та торгівлі спільно з працівниками Новокаховського відділу поліції, по вулиці Дзержинського, поруч з магазином «АТБ», де «стихійна торгівля» взагалі не перший рік «квітне буйним цвітом», деякі продавці не приховують: торгують тут, тому що не потрібно сплачувати «за місце». Дехто говорить, що взагалі працює з «благословення» високопосадовців. Також цікаво, куди дивиться керівництво деяких супермаркетів міста? Бо, відчуваючи свою безкарність, «стихійні продавці» здійснюють торгівлю прямо на порогах їхніх магазинів.

Дивно й те, що їх захищають деякі покупці, мовляв, нічого поганого в цьому немає. Адже зручніше купувати товари на вулиці, коли біжиш з роботи додому, при цьому не витрачаєш час на похід на ринок чи в магазин. У свою ж чергу, мешканці, розкуповуючи товар «з землі», провокують поширення стихійної торгівлі на вулицях міста.

Як часто ви замилюєтесь над тим, що придбана в антисанітарних умовах продукція може обернутися лихом для вас, ваших рідних та друзів? Переважно на «стихійних ринках» реалізуються продукти, що не проходять лабораторного контролю. Крім того, у жодному випадку не дотримуються умови зберігання, транспортування та реалізації м'ясної, молочної та іншої продукції. Вона несе високий ризик для здоров'я та життя людей.

Вживання молочних продуктів невідомого походження (відсутні дані про стан здоров'я корови та результати лабораторних досліджень продуктів), придбаної у особи, яка не пройшла медогляду та не має допуску до роботи з харчовими продуктами – прямий шлях до інфекційних захворювань. Ні про яку користь від молока в цьому випадку вже не йдеться.

«Вірус» стихійної торгівлі, який вже не один рік вражає Нову Каховку, можна знешкодити власними силами, змінивши своє ставлення до цього явища. Подобається це комусь чи ні, але тротуар – це місце для руху пішоходів, а не для торгівлі. Ми з вами прагнемо розбудовувати демократичну правову державу, де закон – один для всіх, незалежно від матеріального та соціального становища людини, наближеності її до владних структур, наявності впливових родичів тощо. Але деякі стихійні торгівці плутають демократію зі вседозволеністю.

Люди добрі, на сьогодні на території міста функціонує 5 ринків та 3 торгівельних містечка, які мають достатню кількість вільних зручних місць для торгівлі всім, хто бажає реалізувати свою продукцію. Але ж ні, недбайливому продавцю все одно потрібно вилізти на тротуар, хапати людей за ноги, щоб ті в них придбали їх дорогоцінний товар, на який, до речі, ціни подекуди вище, ніж на офіційних ринках.

Торгівля з рук у невстановлених місцях – це правопорушення, за яке передбачено відповідальність за статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладання штрафів.

Але жодні адміністративні заходи з рейдовими перевірками не зможуть знищити стихійну торгівлю, бо на її ліквідацію, в першу чергу, повинні налаштуватися самі мешканці міста. Тому звертаємося до всіх жителів Нової Каховки із закликом не купувати продукти харчування з асфальту чи з землі, адже дорожчого за здоров'я у нашому житті немає нічого.

Доки ми не навчимося шанувати себе та розуміти всі ризики купівлі, ніхто – ні поліція, ні контролюючі органи, ні органи місцевого самоврядування – не зможуть назавжди викорінити стихійну торгівлю в нашому місті, яке має чудові магазини, де в широкому асортименті представлені продовольчі та непродовольчі товари. І власники цих магазинів справно сплачують податки до бюджету, зарплатню своїм працівникам, комунальні послуги, та ще й підтримують малозабезпечені верстви населення та наших героїв-вояків на сході нашої держави, які забезпечують нам мирне небо над головою.

Тому ще раз звертаюсь до всіх, чиє сумління не дрімає. Не продавайте товари на вулицях та на тротуарах! А ви, шановні покупці, полюбіть себе, підіть до будь-якого магазину чи на ринок, та зробіть покупку там, де на вас чекають.

Тетяна Малій, начальник відділу економічного розвитку та торгівлі

"Нова Каховка онлайн"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон