Рекорди відзначили скромно

Цього року Херсонщина отримала рекордний урожай ранніх зернових — найвищий за роки незалежності України. Маємо й інші вагомі досягнення. Успіхи наших аграріїв загальновизнані.

Однак урочистості з нагоди Дня працівників сільського господарства пройшли в Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Куліша напрочуд скромно й при незначному зібранні винуватців торжества...

Але без високих слів не обійшлося.

— Для Херсонщини, відомої своїми значними аграрними здобутками і традиціями, це справді загальнонародне свято, — сказав у своєму ви­ступі голова облдержадміністрації Андрій Путілов. — Завдяки вашій праці область зібрала рекордний врожай зерна, овоче-баштанної та достатньо іншої продукції, щоб у наших громадян на столі був хліб і до хліба.

Конкретнішим був директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександр Паливода:

— У нашій області понад 400 тисяч сільських мешканців. Це майже 40% усього населення. Нинішнього року працівники села зібрали 2,7 мільйона тонн зернових. Незважаючи на те, що через сильні зливи збір ранніх зернових затримався майже на два тижні, Херсонщина отримала рекордне валове виробництво ранніх зернових — найбільше за роки незалежності України. З площі 721 тисяча гектарів намолочено 2,43 мільйона тонн ранніх зернових при середній врожайності 33,7 центнера з гектара. Вал ранніх зернових на 160 тисяч тонн більший, ніж у 2011 році (а він був рекордний!).

Найвищу врожайність отримали господарства Каховського району — 39 центнерів з гектара, Нововоронцовського — 38, Новотроїцького — 37, Великоолександрівського — 35. Найбільший валовий збір ранніх зернових отриманий у Новотроїцькому районі (231 тис. т), Генічеському (207 тис. т), Білозерському (190 тис. т).

Вже традиційно Херсонщина лідирує в Україні за врожайністю сої — 34 центнери, з вирощування овочів — 1,2 мільйона тонн. Друге місце область посіла з виробництва яєць (майже 1,4 мільярда штук). За 9 місяців року вироблено валової продукції сільського господарства на 9,38 мільярда гривень. Темп зростання — 109%, що дозволило посісти перше місце в Україні. Також область тримає першість в країні з виробництва валової продукції на одну особу — 8767 гривень (по Україні — 4196 грн.).

За словами Олександра Миколайовича, Херсонщина має найбільшу питому вагу зрошуваних земель — 62%. В області їх налічується 427 тис. га. На сьогодні використовується 292 тис. га основного зрошення. «Завдяки наполегливості керівництва області в 2015 році Міністерство аграрної політики та продовольства України створило координаційну раду з питань залучення кредитних ресурсів на відновлення і розвиток систем зрошення, до якої увійшли представники державної влади, місцевого самоврядування, науковці та експерти Світового банку».

Впливовим інструментом у розвитку сільського господарства є залучення коштів міжнародної технічної допомоги. Цього року освоєно 27 млн. гривень. На території області впроваджується 8 проектів. Створено 4 обслу­говуючі кооперативи у Білозерському і Горностаївському районах, які отримують грантову допомогу на при­дбання техніки та обладнання. Відкрито 4 сімейні молочні ферми.

Під час урочистостей за вагомий внесок у забезпечення розвитку агропромислового комплексу України, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня працівників сільського господарства Почесною грамотою Кабінету Міністрів України відзначили головного агронома ТОВ «Дружба» (Новотроїцький район) Олександра Куликова, а голові асо­ціації фермерів Каланчацького району, голові ФГ «Агроспектр» Сергію Кручині оголосили подяку прем'єр-міністра України.

За багаторічну сумлінну працю Почесною грамотою голови ХОДА були відзначені директор товариства з обмеженою відповідальністю «Макеша» (Бериславський район) Віталій Губарь, завідуючий лабораторії фермерського (селянського) господарства «Курінь» (місто Херсон) Катерина Михалкіна, начальник відділу біологічного захисту управління методологічного прогнозування, біологічного захисту та роботи з пестицидами, державний фітосанітарний інспектор Державної фітосанітарної інспекції області Микола Статкевич та головний спеціаліст відділу державного нагляду управління державного нагляду, державний фітосанітарний інспектор Державної фітосанітарної інспекції області Віктор Терновий.

Подяки голови облдержадміністрації одержали завідувач сектору кадрової роботи Державної фітосанітарної інспекції області Анастасія Ветух, головний спеціаліст відділу біологіч­ного захисту управління методологічного прогнозування, біологічного захисту та роботи з пестицидами — державний фітосанітарний інспектор Державної фітосанітарної інспекції області Наталія Ганоцька, провідний спеціаліст відділу фітосанітарного контролю на митному кордоні управління фітосанітарного контролю — державний фітосанітарний інспектор Державної фітосанітарної інспекції Анастасія Гриненко і тракторист-машиніст СВК «Борозенське» (Великоолександрів­ський район) Сергій Рубан.

Анатолій ЯЇЦЬКИЙ

"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон